Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συστημικός κίνδυνος για τις γαλλικές τράπεζες τα εταιρικά χρέη

Η απότομη άνοδος του χρέους εκθέτει τις εταιρείες σε «υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας», ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να πλήξει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία των τραπεζών, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα.

Συστημικός κίνδυνος για τις γαλλικές τράπεζες τα εταιρικά χρέη

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γαλλίας είναι αντιμέτωπο με συστημικού επιπέδου ρίσκα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερο μετά το σοκ της πανδημίας και την άνοδο του εταιρικού χρέους, προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα.

Η απότομη άνοδος του χρέους εκθέτει τις εταιρείες σε «υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας», ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να πλήξει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία των τραπεζών, τόνισε η Τράπεζα της Γαλλίας στην εξαμηνιαία της έκθεση.

Στην τελευταία της έκθεση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η κεντρική τράπεζα είχε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ακόμα ότι η μεταβλητότητα στις αγορές μπορεί να επιστρέψει λόγω της αβεβαιότητας για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και την άνοδο των χρεοκοπιών. Η κερδοφορία των τραπεζών μπορεί να δεχθεί πλήγμα από τα χαμηλά επιτόκια.

«Η κρίση διογκώνει ήδη αναγνωρισμένα ρίσκα, τα οποία συνδέονται με την τάση αύξησης του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη Γαλλία», ανακοίνωσε η Τράπεζα της Γαλλίας.

Σε πρόσφατη έκθεση, η Barclay’s υποβάθμισε την BNP Paribas και τη Société Générale σε underweight.

«Ο έλεγχος του χρέους των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των δημόσιων οικονομικών θα είναι ένας ζωτικής σημασίας στόχος, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και για τη χρηματοπιστωτιική σταθερότητα», ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v