Την παραίτησή του υπέβαλλε ο διευθύνων σύμβουλος της Wirecard, Markus Braun, όπως γνωστοποίησε η γερμανική εταιρεία, μετά την αποκάλυψη ότι οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά, προσθέτοντας πως τα καθήκοντα του CEO αναλαμβάνει προσωρινά ο James Freis.
Η εταιρεία έθεσε επίσης σε προσωρινή διαθεσιμότητα τον απερχόμενο Chief Operating Officer (COO) της, Jan Marsalek, μετά την αποκάλυψη πως οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε μετρητά, τροφοδοτώντας με φόβους τους επενδυτές και προκαλώντας αμφιβολίες για την ηγεσία και την επιβίωση της εταιρείας.
Οπως μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg, ο Marsalek έχει τεθεί σε αναστολή, με δυνατότητα ανάκλησης έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, την Πέμπτη. O James Freis, που ήδη είχε αξιοποιηθεί για να ηγηθεί του νέου τμήματος «ακεραιότητας, νομικής και συμμόρφωσης» της εταιρείας από τον επόμενο μήνα, θα αναλάβει αμέσως. Ο Marsalek πρόκειται να παραιτηθεί από τον ρόλο του COO και να περάσει σε μία νέα θέση, υπεύθυνος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δήλωσε η Wirecard τον Μάιο.
Η μετοχή της εταιρείας υπέστη μία από τις χειρότερες βουτιές στην ιστορία του DAX 30 την Τρίτη, αφότου αποκαλύφθηκε ότι οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να βρουν δισεκατομμύρια μετρητά, που υποτίθεται ότι βρίσκονταν σε ασιατικές τράπεζες.
Όμως, οι δυο ασιατικές τράπεζες που υποτίθεται πως κατείχαν το χαμένο μετρητό, αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε επιχειρηματική σχέση με την Wirecard.
Ο όμιλος ανακοίνωσε χθες πως υπάρχουν ενδείξεις ότι διαχειριστής των τραπεζικών λογαριασμών της Wirecard αποπειράθηκε «να εξαπατήσει τον ελεγκτή και να δημιουργήσει λανθασμένη αντίληψη για την ύπαρξη τέτοιου ταμειακού διαθεσίμου».
Οι μετοχές του γερμανικού τεχνολογικού ομίλου, που μόλις προ διετίας εισήχθη στον δείκτη Dax 30 με χρηματιστηριακή αξία 24 δισ. ευρώ, κατέρρευσαν μετά την ανακοίνωση, με την αξία της εταιρείας να πέφτει στα 4 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία, ιδιοκτήτρια της Munich Bank, είπε πως «συνεργάζεται εντατικά με τον ελεγκτή, για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση», σημειώνοντας πως αν δεν δημοσιοποιηθούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, τότε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ προς την εταιρεία «μπορεί να τερματίσουν».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, ο Marsalek είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τις δύο ασιατικές τράπεζες τις τελευταίες δύο μέρες, για να ανακτήσει τα χρήματα που έλειπαν, αλλά η προσπάθεια δεν ήταν επιτυχής, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του θέματος. Από την πλευρά του, ο Marsalek δεν έκανε κάποιο σχόλιο.
Η Ernst & Young δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την τοποθεσία των μετρητών σε ορισμένους λογαριασμούς ενώ υπήρχαν αποδείξεις ότι είχαν παρασχεθεί «ψευδείς βεβαιώσεις υπολοίπου», δήλωσε η Wirecard.
Ο μέχρι προ ολίγου CEO της Wirecard, Markus Braun, βρίσκονταν στο τιμόνι της εταιρείας από το 2002, κάνοντας μία startup εταιρεία πάροχο πληρωμών, της οποίας η τεχνολογία διευκολύνει τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο.
Ο Βrown χαρακτήρισε την εταιρεία ως πιθανό θύμα, σε δήλωσή του. «Επί του παρόντος, δεν είναι σαφές εάν έχουν πραγματοποιηθεί δόλιες συναλλαγές εις βάρος της Wirecard AG», είχε δηλώσει προηγουμένως ο Braun, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα υποβάλει καταγγελία εναντίον ανώνυμων ατόμων.
Σε μια άλλη δήλωση που δημοσιεύθηκε τη νύχτα, ο Μπράουν δήλωσε ότι ο εμπλεκόμενος διαχειριστής βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με την EY και τη Wirecard και έχει υποσχεθεί να επιλύσει το ζήτημα γρήγορα με τις δύο τράπεζες.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Wirecard υπήρξε θύμα σε μια σημαντική περίπτωση απάτης», δήλωσε ο Brown. Η μετοχή της εταιρείας έκανε βουτιά έως και 71%, στα 29,90 ευρώ στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, σημειώνοντας μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του δείκτη.