Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόφαση ορόσημο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της Κίνας

Το Πεκίνο δεν αναγνωρίστηκε ως οικονομία της αγοράς από τον διεθνή οργανισμό. Ενισχύεται η δυνατότητα της Ε.Ε. να επιβάλλει δασμούς και να περιορίσει τις επεκτατικές διαθέσεις της Κίνας. Ωφελημένες και οι ΗΠΑ.

Απόφαση ορόσημο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατά της Κίνας

Mετά από τέσσερα χρόνια σκληρής μάχης η Κίνα δεν κατόρθωσε να αναγνωριστεί ως οικονομία της αγοράς από τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, ένας τίτλος που θα της χάριζε μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις διαμάχες με τους εμπορικούς της εταίρους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση παραιτήθηκε στις 15 Ιουνίου οριστικά από την υπόθεση που είχε ανοίξει η ίδια το 2016 στον Π.Ο.Ε με στόχο την αναγνώριση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικονομία της αγοράς.

Είχε προηγηθεί την περασμένη χρονιά μια προσωρινή απόφαση του Π.Ο.Ε. που ήταν αρνητική για την Κίνα.

Το οριστικό τέλος της διαμάχης με την Κίνα δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στην Ε.Ε. να αντιμετωπίσει με δασμούς τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές.

Αποτελεί παράλληλα και ένα ισχυρό πλήγμα για το Πεκίνο τη στιγμή που η Ε.Ε. κλιμακώνει τις προσπάθειές της να περιορίσει τις επεκτατικές πρακτικές της Κίνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την ίδια ημέρα που η Κίνα παραιτήθηκε από την υπόθεση, η Ε.Ε. ανακοίνωσε μέτρα για το μπλόκο την κινεζικών επιδοτήσεων σε εξαγωγείς. Αυτή την εβδομάδα το μπλοκ των 27 θα ανακοινώσει και πρόταση για την προστασία των ευρωπαϊκών εταιρειών από κινεζικές εξαγορές.

Οι αποστολές της Ε.Ε., της Κίνας και των ΗΠΑ στον Π.Ο.Ε. δεν έκαναν κάποιο σχόλιο στο Bloomberg.

H εξέλιξη είναι ιδιαίτερα θετική για τις ΗΠΑ, οι οποίες εμπλέκονται σε μια παρόμοια διαμάχη με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μάχη μετά την προσωρινή απόφαση του Π.Ο.Ε που απέρριπτε το επιχείρημα ότι η συμφωνία του Πεκίνου το 2001 να ενταχθεί στον Π.Ο.Ε. παραχωρούσε αυτομάτως στην Κίνα το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται ως οικονομία της αγοράς.

Η απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί, ανέφερε ότι η Ε.Ε. μπορεί να συνεχίσει να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα με τιμές κάτω του ανταγωνισμού, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Το Πεκίνο είχε προχωρήσει στην αναστολή της υπόθεσης μετά την έκδοση της προσωρινής απόφασης του Π.Ο.Ε. Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει συνέχεια στη διαμάχη προτού λήξει η διορία για να το κάνει στις 15 Ιουνίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v