Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θα βοηθήσουν πολύ τα πρώτα εμβόλια κατά Covid-19

«Τα εμβόλια πρέπει να προστατεύουν από τη νόσο, αλλά όχι απαραίτητα από τη μόλυνση», τονίζουν οι ειδικοί. Δεν αναμένουν ότι θα προστατεύουν αρκετά. Ποια τα μειονεκτήματα.

Δεν θα βοηθήσουν πολύ τα πρώτα εμβόλια κατά Covid-19

Η απόγνωση για να βρεθεί ένας τρόπος που θα αποτρέψει τις οικονομίες από την κατάρρευση υπό το βάρος της Covid-19, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα εμβόλιο.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, παρ’  όλο που το απόλυτο χτύπημα κατά του ιού είναι ο απώτερος στόχος, τα πρώιμα εμβόλια ίσως να μην μπορούν να δώσουν πολλά, σημειώνει ο Robin Shattock, καθηγητής του Imperial College στ0 Λονδίνο, επικεφαλής ανάπτυξης πειραματικού εμβολίου.

«Είναι προστασία κατά της μόλυνσης; Είναι προστασία κατά της ασθένειας; Είναι προστασία από σοβαρή ασθένεια; Είναι πολύ πιθανό, ένα εμβόλιο που προστατεύει μόνο από σοβαρή νόσο να είναι πολύ χρήσιμο», προσθέτει.

«Τα εμβόλια πρέπει να προστατεύουν κατά της νόσου, αλλά όχι απαραίτητα από τη μόλυνση», τονίζει ο Dennis Burton, ερευνητής εμβολίων στη Scripps Research, στην Καλιφόρνια.

Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα από τα εμβόλια. Ενώ μπορούν δυνητικά να σώσουν ζωές, μπορεί να οδηγήσουν σε εφησυχασμό χώρες που έχουν κουραστεί από τα lockdown, δηλώνει ο Michael Kinch, ειδικός στην ανάπτυξη φαρμάκων, αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, στο Saint Louis.

«Υποθέτω ότι κάποιος που θα εμβολιαστεί, την επόμενη μέρα θα σκεφτεί ότι μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική ζωή. Ολα θα πάνε καλά, θα σκεφτεί», σημειώνει. «Δεν θα συνειδητοποιήσει απαραίτητα ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος σε μόλυνση».

Η Covid-19 θεωρείται ότι ήδη εξαπλώνεται από ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα. Οπότε, ένα εμβόλιο πρόληψης συμπτωμάτων μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό από τέτοιο κόσμο.

Τα εμβόλια είναι από τα πιο αποτελεσματικά όπλα κατά των μολυσματικών ασθενειών και αποτρέπουν έως και 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, λίγα, αν υπάρχουν, είναι 100% αποτελεσματικά σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν εμβόλιο. Για παράδειγμα, περίπου το 3% των ατόμων που κάνουν εμβόλιο κατά της ιλαράς αναπτύσσει μια ήπια μορφή της νόσου και μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους.

Μία επιτυχημένη πρόληψη πρέπει να εμποδίζει την περαιτέρω μετάδοση, δηλώνει ο Daniel Barouch, ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας Ιών και Εμβολίων στο Κέντρο Beth Israel Deaconess και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τα αποτελεσματικά εμβόλια μπορεί να επιτρέπουν σε κάποια κύτταρα να μολυνθούν, αλλά ελέγχουν την ανάπτυξη του ιού προτού μεταδοθούν σε άλλα, σημειώνει ο Barouch, ο οποίος αναπτύσσει εμβόλιο με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει επιλογές για ένα εμβόλιο που αποτρέπει την ασθένεια.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να εξετάσουμε μια ένδειξη που σχετίζεται με την πρόληψη σοβαρών ασθενειών, υπό την προϋπόθεση ότι τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FDA Michael Felberbaum σε απάντηση σε ερωτήσεις. «Για να δοθεί άδεια, δεν θα απαιτούσαμε ένα εμβόλιο να προστατεύει από μόλυνση».

Τα εγκεκριμένα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κατά του κοκκύτη, δεν έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από μόλυνση με το παθογόνο που προκαλεί την ασθένεια, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από συμπτωματική ασθένεια», δήλωσε ο Felberbaum.

Η ιδέα της χρήσης ατελών εμβολίων και θεραπειών είναι «καλή», δηλώνει ο Kinch. «Είναι απλώς πρακτική. Και μπορούμε να κάνουμε follow-up με πιο τέλεια εμβόλια. Δεν θα υπάρξει ποτέ ένα πραγματικά τέλειο εμβόλιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v