Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... τυφλά πετούν οι αεροπορικές στους καλοκαιρινούς ουρανούς

Να μαντέψουν κατά πόσο θα επιστρέψουμε στα αεροπλάνα τους, αυτό το καλοκαίρι, προσπαθούν οι αεροπορικές εταιρείες. Πιο αισιόδοξες οι χαμηλού κόστους. Πώς θα κινηθούν οι πτήσεις. Τι εκτιμά η UBS για τις εισπράξεις.

Στα... τυφλά πετούν οι αεροπορικές στους καλοκαιρινούς ουρανούς

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να αρχίσουν ξανά πτήσεις αυτό τον μήνα, μεταφέροντας ταξιδιώτες που θα είναι πρόθυμοι να φορέσουν μάσκα, για να ξεφύγουν στο ισπανικό ή το ελληνικό καλοκαίρι…

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η τουριστική κίνηση έχει τη δυνατότητα να τονώσει τον τουριστικό κλάδο. Ωστόσο, ενέχει και αρκετούς κινδύνους, ενώ θα χρειαστεί καιρός για να προσελκύσει τον κόσμο.

Πιο αισιόδοξες δείχνουν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, που θα οδηγήσουν την επιστροφή στους αιθέρες. Η EasyJet σχεδιάζει να ξεκινήσει πτήσεις ξανά στις 15 Ιουνίου, ενώ η Ryanair θα ακολουθήσει λίγες εβδομάδες μετά, με στόχο τη μισή κίνηση από αυτή που είχε συνήθως, έως το τρίτο τρίμηνο. Η Wizz Air αναμένει να αποκαταστήσει έως και το 60% της κανονικής δυναμικότητάς της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, φτάνοντας στο 80% κατά τη χειμερινή χαμηλή σεζόν.

Οι υπόλοιπες αεροπορικές εταιρείες, στις οποίες οι επιβάτες επιστρέφουν με πιο αργό ρυθμό, είναι λογικό να μην ενεργοποιήσουν όλα τα αεροσκάφη τους, ακόμη κι αν σταματούν τα «λουκέτα», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της SAS. Η αεροπορική, με έδρα τη Στοκχόλμη, θα χρησιμοποιήσει μόνο 20 από τα 163 αεροπλάνα της μέχρι τα μέσα Ιουνίου, καθώς ξεκινά «πολύ πολύ προσεκτικά».

Η Air France-KLM αναμένει επίσης να μην ενεργοποιήσει το 80% των δυνατοτήτων της, κατά τη διάρκεια Ιουνίου-Αυγούστου, που είναι και η παραδοσιακή καλοκαιρινή περίοδος. Η Virgin Atlantic θα εξυπηρετεί μόνο πέντε δρομολόγια πριν από τον Αύγουστο.

Με τις αεροπορικές εταιρείες να προσπαθούν να μαντέψουν τα επίπεδα ζήτησης, τα σχέδιά τους πρέπει να θεωρηθούν ως «αρχικές φιλοδοξίες και όχι βαριές προβλέψεις», δηλώνει ο αναλυτής της UBS Jarrod Castle. Υπολογίζει ότι η συνολική καλοκαιρινή κίνηση θα είναι μικρότερη από το 50% του συνήθους επιπέδου στην Ευρώπη. Η εκτίμηση συμφωνεί με τα στοιχεία για τα έσοδα εισιτηρίων από την πάροχο δεδομένων Skytra, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι εισπράξεις τρίτου τριμήνου θα μειωθούν σχεδόν στο 60%, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v