Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ογδοη ημέρα διαδηλώσεων παρά τις απειλές Τράμπ

Συνεχίζονται οι μαζικές πορείες και συγκεντρώσεις. Η κρίση, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, λαμβάνει πολωτικές πολιτικές προεκτάσεις. Αλληλεγγύη διεθνώς. Στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού». Ρήγμα στο Πεντάγωνο.

ΗΠΑ: Ογδοη ημέρα διαδηλώσεων παρά τις απειλές Τράμπ

Οι διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας συνεχίστηκαν χθες Τρίτη στις ΗΠΑ, παρά τις λεηλασίες, τις συγκρούσεις με την αστυνομία και τον πολεμικό τόνο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει αποφασισμένος να αποκαταστήσει την τάξη, αναπτύσσοντας εάν κρίνει πως απαιτείται στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, η οποία όπως και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσινγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε χθες Τρίτη να τηρήσει αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πολεμική ρητορική του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ και την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να προστατεύσουν τον πρόεδρο από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Ο Τραμπ προκαλεί ρήγμα στο Πεντάγωνο. Ο Τζέιμς Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που συμμετέχει στο συμβούλιο Defense Science, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του αυτή αφού είδε ειρηνικούς διαδηλωτές να διαλύονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη Δευτέρα και τον Έσπερ να συνοδεύει τον Τραμπ στην εκκλησία.

“Ίσως να μην είσαι σε θέση να εμποδίσεις τον πρόεδρο να δώσει εντολή για αυτή τη φρικτή χρήση βίας, όμως μπορείς να επιλέξεις να δηλώσεις την αντίθεσή σου”, τόνισε ο Μίλερ στην επιστολή της παραίτησής του.

Μαζικές πορείες

Το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει εννέα μέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα σε ειρηνική συγκέντρωση στο Χιούστον, την πόλη του Τέξας όπου μεγάλωσε και αναμένεται να κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα. «Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στη διαδήλωση.

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα). Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, στην οποία συνελήφθησαν πάνω από 300 διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας, «ήταν η ασφαλέστερη τοποθεσία του πλανήτη την περασμένη νύχτα», ανέφερε ικανοποιημένος ο Τραμπ μέσω Twitter, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος «του νόμου και της τάξης».

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Μινεάπολη, επίκεντρο του ξεσπάσματος της οργής. «Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτόν επειδή ήταν καλός», είπε η Ρόξι Ουάσινγκτον, η μητέρα της εξάχρονης κόρης του Τζορτζ Φλόιντ. Δακρυσμένη, η Ουάσινγκτον τόνισε πως «η Τζιάνα δεν έχει πια πατέρα» και ο σύντροφός της «δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά».

Την τελευταία εβδομάδα, διαδηλώσεις και ταραχές έχουν καταγραφεί σε πάνω από εκατό αμερικανικές πόλεις Έχουν αναφερθεί χιλιάδες συλλήψεις και θάνατοι.

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής χθες βράδυ σε έναν πρώην αστυνομικό που σκοτώθηκε σε χώρο όπου έγινε λεηλασία στο Σεντ Λούις (Μιζούρι).

Στη Νέα Υόρκη, όπου πολλά καταστήματα στην περίφημη 5η Λεωφόρο λεηλατήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα, στις 20:00, ενώ ανακοινώθηκε πως η ισχύς του μέτρου παρατείνεται ως την Κυριακή.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκούς και μαύρους, να διαδηλώσουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμη «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί γι’ αυτό.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας «είναι ένα εργαλείο για να εμποδιστεί ο κόσμος να διαδηλώσει ώστε να σταματήσει αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα», έκρινε η 29χρονη Ταζιάνα Γκόρντον, αφροαμερικανίδα νοσοκόμα.

Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αναπτύσσονταν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και «στις λεηλασίες». Απαίτησε οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι να αναπτύξουν δυνάμεις ικανές να ανακτήσουν «την κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» της χώρας, και απείλησε να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «λύσει το πρόβλημα αντ’ αυτών», εάν δεν εισακουστεί.

Ενώ μίλαγε, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχωρώντας σε έφοδο, τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ώστε ο Τραμπ να μπορέσει κατόπιν να πάει με τα πόδια σε μια εμβληματική εκκλησία που είχε υποστεί μικρής έκτασης φθορές την προηγουμένη και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής. Τη χειρονομία καταδίκασαν πνευματικοί ηγέτες των προτεσταντών και των καθολικών, βλέποντας μια «ηθικά αποκρουστική» επικοινωνιακή κίνηση.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, Αφροαμερικανή και Δημοκρατική, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της αποστολής του στρατού «στους αμερικανικούς δρόμους εναντίον του αμερικανικού λαού», κάτι που καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες και κοινοβουλευτικοί.

Το κύμα επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν τις ταραχές στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ ανησυχεί ιδιαίτερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάποια εκ των οποίων κατηγορούν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τη βία.

Επιθέσεις των αρχών ασφαλείας σε δημοσιογράφους

Την τελευταία εβδομάδα επιτροπές ελέγχου των μέσων ενημέρωσης έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας εις βάρος δημοσιογράφων με εκπροσώπους του Τύπου να έχουν δεχτεί πυρά, να έχουν υποστεί ξυλοδαρμό, να τους έχουν κλωτσήσει, να τους έχουν ψεκάσει με σπρέι πιπεριού ή να τους έχουν συλλάβει. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις ενέργειες έχουν καταγραφεί και από την κάμερα.

Μια ανοιχτή επιστολή προς τις αρχές επιβολής του νόμου, στην οποία πρόσφεραν την υποστήριξή τους 18 οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, περιλαμβανομένων της Εθνικής Ένωσης Τύπου και της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, ζητεί την παύση "της σκόπιμης και καταστροφικής στοχοποίησης δημοσιογράφων επί του πεδίου".

Ένας απολογισμός από δημοσιογραφικές οργανώσεις κάνει λόγο για 192 παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στη διάρκεια των τελευταίων διαδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες 131 επιθέσεις, οι 108 από την αστυνομία.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 31 συλλήψεις, 46 περιστατικά επίθεσης με σφαίρες από καουτσούκ, 30 περιπτώσεις καταστροφής του εξοπλισμού, 30 περιστατικά επίθεσης με δακρυγόνα και 17 με σπρέι πιπεριού. 
Κάποιοι υπερασπιστές των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η κριτική που ασκεί συστηματικά ο πρόεδρος Τραμπ εναντίον του mainstream Τύπου έχει σταθεί αφορμή για επιθέσεις υπονομεύοντας την αξιοπιστία των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διαδηλώσεις έπειτα από τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ την ώρα της βίαιης σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

"Αυτό σαφώς και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου είναι πιθανόν να δει κάποιος επιθέσεις σε δημοσιογράφους", λέει ο Λεν Ντάουνι, ένα πρώην στέλεχος της Washington Post και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Arizona State, ο οποίος νωρίτερα φέτος έγραψε μια μελέτη για την κυβέρνηση Τραμπ και τα μίντια.

Ο Ντάουνι είπε ότι ενώ ο Τραμπ δεν ενθαρρύνει ανοιχτά τη βία κατά των δημοσιογράφων, η σκληρή ρητορική του "ενισχύει την πόλωση" ως προς την αξιοπιστία.

"Η χώρα είναι διχασμένη ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν τον πρόεδρο και σε εκείνους που πιστεύουν τον Τύπο", σημείωσε ο ίδιος. Κάποιοι σοκαρισμένοι δημοσιογράφοι κατέφυγαν στο Twitter εξιστορώντας τις εμπειρίες τους, ενώ άλλοι ανέβασαν βίντεο.

"Αφού έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα και φώναξα 'Έίμαι δημοσιογράφος' ένας@αστυνομικός του Ρίτσμοντ με ψέκασε με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο και με έριξε στο έδαφος. Το κράνος του είχε τον αριθμό 3397", έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος του ραδιοφώνου Ρομπέρτο Ρόλνταν στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Ένα βίντεο εμφανίζει ένα συνεργείο αυστραλιανού τηλεοπτικού σταθμού να σπρώχνεται στο έδαφος από την αστυνομία κοντά στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον. "Αυτό είναι ανησυχητικό", λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Τύπου Μάικλ Φρίντμαν.

Πολιτική πόλωση

Η κρίση, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, παίρνει ολοένα περισσότερο πολιτικές προεκτάσεις.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε χθες Τρίτη τον πρόεδρο Τραμπ ότι «μεταμόρφωσε τη χώρα σε πεδίο μάχης», ότι ανακινεί παλιά μίση και ανακινεί νέους φόβους.

Σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια, υποσχέθηκε να «επουλώσει τις πληγές» που έχουν ανοίξει οι φυλετικές εντάσεις εδώ και «πολύ καιρό».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «καιρός» η Αμερική «να εξετάσει τις τραγικές αποτυχίες» της στο ζήτημα του ρατσισμού.

Αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν ενώ στις ΗΠΑ οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες είχαν ήδη επιδεινωθεί εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ παραμένει σιωπηλός ως τώρα όσον αφορά τα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία μπλόκαραν χθες μία απόφαση των Δημοκρατικών, η οποία θα στρέφονταν κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη χρήση δακρυγόνων και ελαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών, σε μικρή απόσταση από το Λευκό Οίκο.

Προχθές, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί απομάκρυναν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο Λευκό Οίκο, λίγο πριν από την εμφάνιση του προέδρου Τραμπ που κρατούσε στα χέρια του μία βίβλο, μπροστά από μία εκκλησία της περιοχής.

Η εκδίωξη των διαδηλωτών, αλλά και η απειλή του Τραμπ για την ανάπτυξη ομοσπονδιακών στρατιωτικών δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή μεταξύ των διαδηλωτών.

“Το Κογκρέσο καταδικάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη διαταγή που έδωσε σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν καπνογόνα και ελαστικές σφαίρες κατά Αμερικανών πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά,” ανέφερε χαρακτηριστικά η απόφαση που προωθούσαν οι Δημοκρατικοί, που αποτελούν κοινοβουλευτική μειοψηφία στη Γερουσία.

Εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον αψήφησαν ξανά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε για να αποκατασταθεί η τάξη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά — ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη —, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες, στις 19:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει τα πόδια σε μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

Στην Ουάσινγκτον, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις στις ΗΠΑ, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες από ανθρώπους που καταγγέλλουν τον βαθιά εδραιωμένο ρατσισμό στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την περασμένη Δευτέρα.

Ένας νεκρός και τραυματίες στη Νέα Υόρκη

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές.

Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Λεηλασίες σε Ν. Υόρκη και μεγάλες πόλεις

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε περισσότερες από τριάντα πόλεις δεν στάθηκε αρκετή να σταματήσει τις λεηλασίες καταστημάτων και τις καταστροφές τη Δευτέρα, ενώ σε διαφορετικά συμβάντα καταγράφεται ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη μετά τις βίαιες διαδηλώσεις και τις λεηλασίες, θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο αναγνώρισε σήμερα ότι η επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ χθες απέτυχε να αποτρέψει την εγκληματική βία και ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 8 το βράδυ της Τρίτης, ενώ θα διαρκέσει και την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές ήταν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους ειρηνικοί», όμως «θα δώσουμε μάχη» εναντίον των εκτεταμμένων ταραχών.«Όταν άνθρωποι έρχονται στο Μανχάταν για να επιτεθούν σε καταστήματα πολυτελών ειδών, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες της πόλης της Νέας Υόρκης. Δεν θα το αποδεχθούμε αυτό, δεν μας αντιπροσωπεύει και επομένως θα το σταματήσουμε», υπογράμμισε.

Ο ίδιος καταδίκασε τις «μοχθηρές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών», μεταξύ αυτών εναντίον ενός αστυνομικού που τον χτύπησε αυτοκίνητο στο Μπρονξ, όπου σημειώθηκαν επίσης λεηλασίες.

Παρά το πρωτοφανές αυτό μέτρο, η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ μετατράπηκε εκ νέου σε θέατρο ταραχών το βράδυ της Δευτέρας, ιδίως στη συνοικία Μιντάουν, στην καρδιά του Μανχάταν.

Ενας αστυνομικός στο Λας Βέγκας τραυματίστηκε από σφαίρα στη διάρκεια διαδηλώσεων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AP. Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στην περιοχή Λας Βέγκας Στριπ και ένας άλλος αστυνομικός «εμπλέκεται στο περιστατικό» στην ίδια περιοχή, μετέδωσε το AP, επικαλούμενο το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας. Η πηγή δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού ή με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί. Το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.

H αστυνομία στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι «δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους», ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Καταστήματα γνωστών εταιρειών, όπως των Nike και Michael Kors στην 5η Λεωφόρο, καταστήματα με ηλεκτρονικά, κινητά τηλέφωνα, Lego και άλλα στις λεωφόρους του Midtown, λεηλατήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, μέτρο άνευ προηγουμένου, στις 23:00 τοπική ώρα (στις 06:00 ώρα Ελλάδας), διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ομάδες νεαρών κυκλοφορούσαν από τον έναν δρόμο στον άλλον, ενώ ολόκληρες οδοί σε αυτή την πολύ τουριστική υπό κανονικές συνθήκες συνοικία, αλλά εγκαταλελειμμένη εξαιτίας της πανδημίας, είχαν αποκλειστεί από την αστυνομία.

Πλάνα που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NY1 κατέγραψαν τη λεηλασία σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών της αλυσίδας Best Buy, πριν οι δράστες συλληφθούν.

«Black Lives Matter» 

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν την Τρίτη σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ στη Νέα Υόρκη διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. 

Φωνάζοντας το σύνθημα «Black Lives Matter», oι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του δημάρχου, ενώ ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v