Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Τα μάτια παίζουν ρόλο-κλειδί στη μετάδοση του κορωνοϊού

Η ικανότητα του κορωνοϊού να αναπαράγεται στο ανώτερο αναπνευστικό και στον επιπεφυκότα είναι 80 με 100 φορές υψηλότερη από αυτή του SARS, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Σημαντικά τα προστατευτικά γυαλιά για τους εργαζόμενους στην Υγεία.

Ερευνα: Τα μάτια παίζουν ρόλο-κλειδί στη μετάδοση του κορωνοϊού

Στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι ειδικοί έχουν εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει τον κόσμο να μην αγγίζει το πρόσωπό του -μία συνήθεια στην οποία δύσκολα κάποιος αντιστέκεται-, πριν πλύνει τα χέρια του με σαπούνι.

Σήμερα, στο προσκήνιο έρχονται τα μάτια, τα οποία φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού, σύμφωνα με μελέτη του ιατρικού περιοδικού The Lancet, από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Η ικανότητα του νέου κορωνοϊού να αναπαράγεται στο ανώτερο αναπνευστικό και στον επιπεφυκότα (τον διαφανή ιστό που καλύπτει το λευκό του ματιού) είναι 80 με 100 φορές υψηλότερη από αυτή του SARS», δήλωσε ο Dr. Michael Chan, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Η ανακάλυψη, η οποία λένε οι ερευνητές πως εξηγεί την υψηλότερη μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού, «υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι τα μάτια μπορεί να είναι σημαντική δίοδος για λοιμώξεις», προσθέτει ο Dr. Chan.

Υπενθυμίζεται ότι ο SARS μόλυνε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε σχεδόν 800, συμπεριλαμβανομένων 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια της θανατηφόρου επιδημίας το 2002 και 2003.

Ο Wang Guangfa, κορυφαίος κυβερνητικός εμπειρογνώμονας για το αναπνευστικό στην Κίνα, που μολύνθηκε με τον νέο κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στην Ουχάν τον Ιανουάριο, υποψιάζεται ότι αρρώστησε επειδή δεν είχε προστασία στα μάτια του, καθώς φορούσε μόνο μία μάσκα Ν95.

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των προστατευτικών γυαλιών για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v