Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρεμίστηκε σε ιστορικό χαμηλό η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες, τον Απρίλιο, ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit. Ηταν μακράν το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η έρευνα της εταιρείας, στα μέσα του 1998. Σοκ και στη Γερμανία.

Γκρεμίστηκε σε ιστορικό χαμηλό η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Την κατηφόρα πήρε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν περιοριστικά μέτρα και να κλείσουν επιχειρήσεις και καταστήματα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ (υπεύθυνων προμηθειών) στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες.

Ηταν μακράν το πιο χαμηλό αποτέλεσμα από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η έρευνα της εταιρείας, στα μέσα του 1998. Ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ακόμη και η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση έκανε λόγο για 18 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, ο ΡΜΙ δείχνει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,5% το τρέχον τρίμηνο. 

Ο δείκτης για τη Γερμανία βρίσκεται επίσης σε χαμηλό ρεκόρ, στις 17,1 μονάδες, έναντι 35,0 που ήταν ένα μήνα πριν. Είναι χειρότερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι της εταιρείας, λέγοντας ότι «δημιουργείται μία σοκαριστική εικόνα της επίπτωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v