Υπερδιπλάσιους θανάτους καταγράφει η Ιταλία σε σχέση με την Κίνα, από την ασθένεια COVID-19.
Μέχρι την Παρασκευή το πρωί, υπήρχαν 8.215 νεκροί στην Ιταλία, ενώ στην Κίνα 3.291 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Οπως μεταδίδει το CNBC, και στην Ισπανία ο αριθμός έχει αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, με τουλάχιστον 4.365 νεκρούς.
Τα δημογραφικά στοιχεία, η κοινωνική συμπεριφορά και η πιο μικρή δυνατότητα για τεστ είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τους ειδικούς της Υγείας που μίλησαν στο CNBC.
«Υπήρξε μεγάλη εξάπλωση πριν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι ο ιός ήταν παρών», δήλωσε στο CNBC ο Alexander Edwards, ειδικός στην ανοσολογία του Πανεπιστημίου Reading, για την κατάσταση στην Ιταλία.
Εξήγησε ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι η έξαρση του ιού «ήταν ένα πρόβλημα κάπου αλλού» και αυτή η αρχική στάση οδήγησε στη γρήγορη εξάπλωσή του, σε μέρη όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Υπήρξε ένας «διπλός συνδυασμός παραγόντων κινδύνου» στην Ιταλία, σύμφωνα με τον Edwards. Εξήγησε ότι η πρώτη ομάδα ανθρώπων που επλήγησαν από τον ιό στη χώρα ήταν οι ηλικιωμένοι.
«Κάθε Κυριακή, νεαροί Ιταλοί επισκέπτονται τους παππούδες τους, τους φιλούν, πηγαίνουν στην εκκλησία ή έχουν γεύματα μαζί», δήλωσε ο Edwards στο CNBC, προσθέτοντας ότι αυτή η επαφή με τους ηλικιωμένους βοήθησε να εξαπλωθεί ο ιός στην Ιταλία.
Παρόλο που η Ισπανία δεν έχει έναν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία πληθυσμούς στον κόσμο, ο κορωνοϊός επίσης χτυπάει σκληρά αυτές τις ηλικίες. Τα στοιχεία από την ισπανική κυβέρνηση έδειξαν ότι οι ηλικιακές ομάδες με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων είναι: 50-59, 70-79 και πάνω από 80.
Επιπλέον, η Ισπανία έχει μια παρόμοια οικογενειακή κουλτούρα με την Ιταλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαφή μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων έχει συμβάλει στον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων.
Το ποσοστό θνησιμότητας συνδέεται επίσης με τον αριθμό των ανθρώπων που κάνουν τεστ για τον ιό, όπως είπε ο Michael Tildesley, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick, στο CNBC. Ουσιαστικά, όσο περισσότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε τεστ τόσο καλύτερα μπορούν οι Αρχές να αντιδράσουν.