Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε τα σύνορα η Γερμανία

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έκλεισαν τα σύνορα με Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Δανία και Λουξεμβούργο. Τα κρούσματα έφθασαν τις 5.426, ενώ 13 ασθενείς έχουν υποκύψει.

Εκλεισε τα σύνορα η Γερμανία

Κλειστά είναι από σήμερα το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα· 09:00 ώρα Ελλάδας) τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, μια άνευ προηγουμένου κίνηση προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα στην Γερμανία έφθασαν τις 5.426, ενώ 13 ασθενείς έχουν υποκύψει εξαιτίας των επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, παρά το κλείσιμο των συνόρων, τα εμπορεύματα θα συνεχίσουν να διακινούνται ελεύθερα, προκειμένου να μη διαταραχθεί η τροφοδοσία της αγοράς. Όπως επισημαίνει ωστόσο η εφημερίδα Bild, το Βερολίνο δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να κλείσει τα σύνορά του, καθώς προηγουμένως ανάλογες αποφάσεις είχαν λάβει η Πολωνία, η Τσεχία και η Δανία, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις αγορές των πόλεων που βρίσκονται στα σύνορα από πολίτες γειτονικών χωρών που έκαναν εκεί τις αγορές τους.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Ζεεχόφερ, επισημαίνοντας ότι το σημαντικότερο είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού.

Την επιτήρηση των συνόρων έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Αστυνομία. «Κλειστά» για τους τουρίστες θα παραμείνουν και τα νησιά της Γερμανίας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιούλια Κλέκνερ διαβεβαίωσε πάντως ότι η Γερμανία είναι πάνω από 100% αυτάρκης σε ό,τι αφορά προϊόντα όπως οι πατάτες, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και το χοιρινό κρέας. Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να μην αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά όχι μόνο δεν δείχνει αλληλεγγύη, αλλά δεν είναι καν απαραίτητη. «Υπάρχουν αρκετά για όλους», τόνισε η κυρία Κλέκνερ.

Με τα σχολεία κλειστά σχεδόν σε όλη τη χώρα, με ελάχιστες εξαιρέσεις για τη φροντίδα εργαζομένων στον χώρο της δημόσιας υγείας, με απαγόρευση ιδιωτικών και δημόσιων συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων, χιλιάδες Γερμανοί προτίμησαν χθες να απολαύσουν μια από τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες του χρόνου.

Οι όχθες του ποταμού Ίζαρ στην Βαυαρία γέμισαν κόσμο, όπως και οι λίμνες στην περιοχή του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Nürnberger Nachrichten, αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ θα κηρύξει το κρατίδιό του σε «κατάσταση καταστροφής» για 14 ημέρες, με σκοπό να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα ως προς τη συμπεριφορά των πολιτών. Για την ώρα ωστόσο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας διαψεύδει το σενάριο ότι σχεδιάζει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών.

Χθες Κυριακή ελάχιστοι ναοί λειτούργησαν στη Γερμανία: οι δύο μεγαλύτερες Εκκλησίες της χώρας, η Καθολική και η Ευαγγελική, είχαν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα τελεστούν ούτε οι τακτικές λειτουργίες, αλλά ούτε και αυτές του Πάσχα. Αντίστοιχα, η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γερμανίας έχει δώσει οδηγίες για τον περιορισμό των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων τουλάχιστον έως την 11η Απριλίου. Η ενορία της Αναλήψεως του Κυρίου στο Βερολίνο ανακοίνωσε μάλιστα την αναστολή όλων των προγραμματισμένων ακολουθιών, «σεβόμενη τις αποφάσεις του κρατιδίου του Βερολίνου».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των μέτρων τα οποία λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας, ανακοινώθηκε χθες ότι θα επεκταθεί το επίδομα παιδιού και στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας διευκρίνισε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας που ανακοίνωσε την Παρασκευή αφορά και τις μικρότερες επιχειρήσεις και όχι μόνο τις μεσαίες και τις μεγάλες, όπως αρχικά ερμηνεύθηκε η δήλωσή του.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, αναφέρθηκε εξάλλου στη διαμάχη με τις ΗΠΑ, των οποίων η κυβέρνηση φέρεται να αποπειράθηκε, σύμφωνα με τη Welt am Sonntag, είτε να αποκτήσει τον έλεγχο της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας CureVac, η οποία εργάζεται για την παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό, είτε να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα του εμβολίου για τη χώρα. «Η διοίκηση της CureVac μίλησε ξεκάθαρα και είναι πολύ σημαντική η απόφασή της να προχωρήσει στην παρασκευή εμβολίου για όλο τον κόσμο. Η Γερμανία δεν πωλείται», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία χρηματοδοτείται για τη συγκεκριμένη έρευνα από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η Mannheimer Morgen της Δευτέρας, η διοίκηση της εταιρείας απέρριψε κάθε συζήτηση με τις ΗΠΑ.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε μια δραστική ουσία για όλο τον κόσμο κι όχι για μεμονωμένες χώρες», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της CureVac Κρίστοφ Χέτιχ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v