Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υποκίνηση πανικού

Νέα κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου -αυτή τη φορά για τον κινεζικό ιό. Επίθεση από το υπουργείο Εξωτερικών στους «υπερβολικούς περιορισμούς» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για υποκίνηση πανικού

Για υποκίνηση πανικού, όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού κατηγορεί το Πεκίνο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Κίνα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι απομακρύνοντας τους Αμερικανούς και απαγορεύοντας τα ταξίδια, μεταδίδει φόβο αντί για βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον «παράγει και διαδίδει πανικό» σημείωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ταχθεί κατά των εμπορικών και ταξιδιωτικών περιορισμών.

«Ανεπτυγμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχυρές δυνατότητες και δομές πρόληψης της επιδημίας, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να επιβάλουν υπερβολικούς περιορισμούς, αντίθετους προς τις συστάσεις του ΠΟΥ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν λογικές, ψύχραιμες και με βάση την επιστήμη κρίσεις.

Στους 361 οι νεκροί στην Κίνα από τον κορωνοϊό

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 361 σε όλη την επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά 57 από την προηγουμένη, σύμφωνα με τη Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 56 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, ενώ άλλος ένας καταγράφηκε στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ (νοτιοδυτικά).

Εξάλλου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα αυξήθηκε κατά 2.829 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο των κρουσμάτων είναι 17.205.

Ο αριθμός των θανάτων είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) την περίοδο 2002-2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους.

Λειτουργεί κανονικά η Huawei παρά την εξάπλωση του κινεζικού ιού

Συνεχίζουν να λειτουργούν κάποιες τεχνολογικές εταιρείες στην Κίνα, παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να σταματήσουν, λόγω του νέου κινεζικού ιού. Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τεχνολογικός κολοσσός Huawei ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αρχίζει ξανά την παραγωγή της, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών και του εξοπλισμο,ύ καθώς και ότι οι δραστηριότητες λειτουργούν κανονικά.

Η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί μετά τις διακοπές για τον εορτασμό του νέου Σεληνιακού Ετους, καθώς εμπίπτει στην ειδική εξαίρεση που επιτρέπει σε συγκεκριμένες βιομηχανίες κριτικής σημασίας να συνεχίζουν να λειτουργούν, παρά την έκκληση του Πεκίνου να σταματήσει κάθε εργασία σε κάποιες περιοχές και πόλεις.

Παράλληλα, και η εταιρεία Semiconductor Manufacturing International Corp διατήρησε την παραγωγή της μετά τις διακοπές.

Εκατομμύρια δίνει η Βρετανία για τη δημιουργία εμβολίου

£20 εκατ. (26 εκατ. δολάρια) θα προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι ειδικοί ωστόσο έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για το εμβόλιο.

Τα χρήματα θα δοθούν στο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), οργανισμό που ιδρύθηκε το 2017 για τη δημιουργία εμβολίων που θα μπορούν να σταματούν μελλοντικές επιδημίες. Η CEPI, μία διεθνής συμμαχία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενώνει δυνάμεις με τη φαρμακευτική εταιρεία CureVac, όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κινεζικού ιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v