Πιο χαμηλή από ό,τι αναμενόταν ήταν η ανάπτυξη της ευρωζώνης τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός «τσίμπησε», σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, χάρη κυρίως στην άνοδο των τιμών διατροφής, αλκοόλ, καπνού και Ενέργειας.
Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν 0,2% άνοδο σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η Eurostat ενημέρωσε ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ανεβάζοντας ταχύτητα από το 1,3% του Δεκεμβρίου και το 1% του Νοεμβρίου.
Εξαιρουμένων των τιμών μη επεξεργασμένων τροφίμων και Ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός κατέβασε ταχύτητα στο 1,3% ετησίως, από 1,4% τον Δεκέμβριο.
Συρρίκνωση σε Γαλλία και Ιταλία
Σε συρρίκνωση πέρασε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, έδωσαν πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις τελευταίους μήνες, καταγράφοντας πτώση από την άνοδο ύψους 0,3% το τρίτο τρίμηνο.
Συρρικνώθηκε και η ιταλική οικονομία τους τρεις τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς, κυρίως λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.
Οπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ηταν η πιο απότομη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο, μετά την άνοδο κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο.
«Tα στοιχεία τετάρτου τριμήνου για ΑΕΠ και πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν σήμερα υποστηρίζουν την άποψή μας, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός θα είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν», σημειώνει η Capital Economics.
Και ο οικονομολόγος της Commerzbank, Christoph Weil, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ανησυχεί για την επιβράδυνση της ευρωζώνης. «Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει», σημειώνει χαρακτηριστικά.