Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν το Ιράν δεχθεί να διαπραγματευθεί με την κυβέρνησή του ή όχι, αναφερόμενος στην εκτίμηση κορυφαίου συμβούλου του κατά τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν δήλωσε σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News πως η «εκστρατεία μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης του Τραμπ φέρνει αποτελέσματα και πρόσθεσε πως το Ιράν «ασφυκτιά» και «δεν έχει καμία άλλη επιλογή παρά να έρθει στο τραπέζι» για να διαπραγματευθεί.
Πάντως σε ανάρτησή του αργότερα χθες στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Τραμπ, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Ο’ Μπράιεν, σχολίασε: «Στην πραγματικότητα, δεν θα μπορούσε να με νοιάζει λιγότερο το εάν θα διαπραγματευθούν. Επαφίεται αποκλειστικά σε εκείνους [σ.σ. στους ηγέτες του Ιράν] αλλά δεν πρόκειται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και ‘μη σκοτώνετε τους διαδηλωτές σας’».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις νέες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα, παρά το ότι το Ιράν τις τελευταίες ημέρες εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε «αγανακτισμένος για τα δημοσιεύματα περί νέας επίθεσης με ρουκέτες εναντίον ιρακινής αεροπορικής βάσης» σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Αυτές οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ από οργανώσεις που δεν είναι πιστές στην ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απαίτησε ακόμη η κυβέρνηση στη Βαγδάτη να φροντίσει οι «υπεύθυνοι» γι' αυτή την «επίθεση εναντίον του ιρακινού λαού» να «λογοδοτήσουν» για τις πράξεις τους.
Δεν είναι σαφές ποιος εξαπέλυσε την επίθεση στη βάση Μπαλάντ. Εκπρόσωπος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού δήλωσε ότι δεν ήταν παρόντες Αμερικανοί στρατιωτικοί, όταν έγιναν τα πλήγματα. Τέσσερις Ιρακινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση.
Σ. Αραβία: Ο Τραμπ είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει
Η θέση του Αμερικανού προέδρου τού επιτρέπει να κάνει όπως θέλει, όσον αφορά το θέμα της διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπερασπιζόμενος έτσι τις πρόσφατες δράσεις του στη Μέση Ανατολή.
«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί», σημείωσε στο International Petroleum Technology Conference, στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το CNBC.
Άμπε: Στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν θα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προειδοποίησε ότι η επαπειλούμενη στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν θα έπληττε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε διεθνές επίπεδο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, με στόχο να κατευναστούν οι εντάσεις που προκάλεσε η εξόντωση Ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ.
Μετά την άφιξή του το Σάββατο στο Ριάντ, στο πλαίσιο περιοδείας του στον Κόλπο εν μέσω της όξυνσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, τον μεγάλο αντίπαλο της σαουδαραβικής σουνιτικής μοναρχίας σε περιφερειακό επίπεδο, ο Άμπε είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην επαρχία Αλ Ούλα (βορειοδυτικά).
«Οποιαδήποτε στρατιωτική αναμέτρηση στην περιοχή συμπεριλάβει μια χώρα όπως είναι το Ιράν, θα έχει επίπτωση όχι μόνο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια, αλλά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Άμπε, σύμφωνα με τον Μασάτο Οτάκα, εκπρόσωπο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την 3η Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ σκότωσαν με αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Την περασμένη Τετάρτη, το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
Ο Ιάπωνας συντηρητικός πρωθυπουργός προέτρεψε «όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να εμπλακούν σε διπλωματικές προσπάθειες για να κατευναστούν οι εντάσεις», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής διπλωματίας.
Ο Άμπε και ο πρίγκιπας Σαλμάν συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή και συζήτησαν σχετικά με την απόφαση που πήρε το Τόκιο να αναπτύξει ένα αντιτορπιλικό και δύο αεροσκάφη P-3C στη Μέση Ανατολή, κατά τον Οτάκα.
Πάντως η Ιαπωνία δεν σκοπεύει να ενταχθεί σε έναν συνασπισμό με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Παρότι έχει στενή συμμαχική σχέση με την Ουάσινγκτον, το Τόκιο διατηρεί ταυτόχρονα καλή σχέση με την Τεχεράνη.
Ακόμη, ο Άμπε επέμεινε ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστεί ο σταθερός εφοδιασμός της χώρας του με σαουδαραβικό πετρέλαιο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης συναντήθηκε επίσης με τον μονάρχη Σαλμάν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.
Άμπε και Σαλμάν συζήτησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο, για την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου διά της θαλάσσιας οδού, τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Άμπε θα συνεχίσει την περιοδεία του στον Κόλπο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ