Κινεζική εκστρατεία για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Οι κινεζικές τράπεζες δάνεισαν το ρεκόρ των 2 τρισ. γουάν (286 δισ. δολάρια) σε μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένη πρόσβαση σε πίστωση, τους πρώτους 10 μήνες της χρονιάς. Είναι περισσότερα από ό,τι είχαν δανείσει όλο το 2018.

Κινεζική εκστρατεία για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων

Η κυβερνητική εκστρατεία για την ενίσχυση της χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων κατά 30% έχει ωθήσει τις κινεζικές τράπεζες να χαλαρώσουν τα κριτήρια δανεισμού και να μειώσουν τα επιτόκια.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση ωστόσο ενισχύει τις ανησυχίες καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η αύξηση του δανεισμού σε δανειολήπτες αυξημένου κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλών δανείων, αντί στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Οι κινεζικές τράπεζες δάνεισαν το ρεκόρ των 2 τρισ. γουάν (286 δισ. δολάρια) σε μικρές επιχειρήσεις με περιορισμένη πρόσβαση σε πίστωση, τους πρώτους 10 μήνες της χρονιάς.

Είναι υψηλότερα από τα 1,7 τρισ. γουάν που είχαν δανείσει ολόκληρο το 2018, ενώ ο μέσος όρος των επιτοκίων για δάνεια μικρών επιχειρήσεων υποχώρησε από 7,4% σε 6,8% την ίδια περίοδο.

Οι μεγάλες τράπεζες οδηγούν την κίνηση.

Η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), η μεγαλύτερη τράπεζα όσον αφορά τα assets ανακοίνωσε 48% αύξηση των δανείων σε μικρές επιχειρήσεις τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς. Η ICBC χρεώνει τις μικρές επιχειρήσεις μόλις 3,9% επιτόκιο, σε σύγκριση με το επιτόκιο αναφοράς του 4,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v