Στα χνάρια της Ιαπωνίας η γερμανική οικονομία;

Κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι οι ειδήσεις που έρχονται σχετικά με την πορεία της γερμανικής οικονομίας, με τον πρώην πρόεδρο της Bundesbank, να δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε παρόμοια θέση με αυτή που βρισκόταν η Ιαπωνία πριν από δέκα χρόνια και τον υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί για υψηλότερο δανεισμό το 2003.

Στα χνάρια της Ιαπωνίας η γερμανική οικονομία;
Όλο και πιο δυσμενείς είναι οι ειδήσεις που αφορούν στη γερμανική οικονομία και κάνουν λόγο για υψηλότερο δανεισμό της χώρας το επόμενο έτος, όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, Χανς Άιχελ.

Εξάλλου, όπως εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Καρλ Ότο, η Γερμανία βρίσκεται σε παρόμοια θέση με αυτή που βρισκόταν η Ιαπωνία πριν από 10 χρόνια, και οδηγήθηκε στην ύφεση από την οποία προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Άιχελ, ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα από ό,τι σχεδίαζε το επόμενο έτος, καθώς η υποχώρηση του μεγέθους περικόπτει τα έσοδα από τους φόρους και η αύξηση της ανεργίας οδηγεί υψηλότερα και το κόστος διαβίωσης.

Ο Άιχελ εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας θα ανέλθει στο 3,75% του ΑΕΠ αυτό το έτος, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο του 3% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τους φόρους, ενώ υπόσχεται να περιορίσει τις δαπάνες.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Bundesbank, Καρλ Ότο Πόελ, επισημαίνει ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση με αυτή που βρισκόταν η Ιαπωνία πριν από 10 χρόνια, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως περιήλθε σε ύφεση, από την οποία προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει.

Ο παραλληλισμός με την Ιαπωνία περιλαμβάνει τις απώλειες στο χρηματιστήριο, την απροθυμία των τραπεζών να δανείζουν όπως και την αδυναμία της κεντρικής τράπεζας να ωθήσει την ανάπτυξη, τόνισε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του ο Πόελ.

Ελπίζω να μην έχουμε αντίστοιχα μεγάλη χρονική περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης, τόνισε στη συνέντευξή του ο Πόελ, η 11ετής καριέρα του οποίου ως επικεφαλής της Bundesbank έληξε τον 1991, όταν παραιτήθηκε ύστερα από διαφωνία του με τον τότε Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σχετικά με την καθιέρωση του μάρκου στην Ανατολική Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v