ΗΠΑ: Μπαράζ θετικών macro (Update)

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2001 διαμορφώθηκαν τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν και οι προσωπικές δαπάνες για τον Οκτώβριο.

ΗΠΑ: Μπαράζ θετικών macro (Update)
Θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2001, ενώ και οι προσωπικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα έως τις 23 Νοεμβρίου, υποχώρησαν στις 364.000, καταγράφοντας πτώση 17.000. Η πτώση αυτή του αριθμού των επιδομάτων ήταν απροσδόκητη, καθώς οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση κατά 6.000 στις 382.000.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας σχολίασε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξήγηση, προσθέτοντας ότι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο επικρατούν κυρίως οι επιδράσεις των εορτών.

Εξάλλου, σύμφωνα τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι προσωπικές δαπάνες σημείωσαν άνοδο 0,4% τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ποσοστό της τάξης του 0,3%. Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν και τα προσωπικά εισοδήματα κατά 0,1%, ποσοστό αντίστοιχο των εκτιμήσεων.

Αναλυτές ωστόσο σχολιάζουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ξεκίνησαν σε πιο βραδύ ρυθμό στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, όταν το ποσοστό είχε αυξηθεί κατά 1,1% κυρίως εξαιτίας των ισχυρών πωλήσεων αυτοκινήτων.

Το μπαράζ των θετικών ειδήσεων για την οικονομία των ΗΠΑ συνεχίστηκε, με τον δείκτη ΡΜΙ του Σικάγο να καταγράφει άνοδο στο 54,3 έναντι του 45,9 του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό είναι πως ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον πάνω από το 50, που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Υψηλή άνοδο κατέγραψαν και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Οκτώβριο κατά 2,8%, ύστερα από την πτώση κατά 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 1,5%.

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε και ο δείκτης καταναλωτικού αισθήματος Μίσιγκαν για το Νοέμβριο, αν και δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 84,2 από το 80,6 του Οκτωβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 85.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v