Philip Morris: Τα Light τσιγάρα δεν είναι ακίνδυνα

Αφού έδωσε δισ. δολαρίων ως αποζημιώσεις σε καπνιστές, η Philip Morris ανακοίνωσε ότι στα πακέτα των τσιγάρων της θα αναγράφεται σε ξεχωριστό φυλλάδιο ότι τα light, mild και ultra light τσιγάρα δεν είναι πιο ασφαλή από ό,τι και τα υπόλοιπα. Λίγο πιο πριν, η ΕΕ απαγόρευσε τις διαφημίσεις τσιγάρων από τα μέσα ενημέρωσης, το Internet αλλά και στις αθλητικές διοργανώσεις.

Philip Morris: Τα Light τσιγάρα δεν είναι ακίνδυνα
Ύστερα από την καταβολή δισ. δολαρίων σε καπνιστές για αποζημίωση, η Philip Morris ανακοίνωσε ότι στα τσιγάρα τύπου mild, light και ultra light θα αναγράφεται ότι δεν είναι λιγότερο επικίνδυνα από ό,τι και τα κανονικά. Νωρίτερα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις διαφημίσεις τσιγάρων σε εφημερίδες, περιοδικά, στο Internet καθώς και σε αθλητικές διοργανώσεις.

Η αμερικανική καπνοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι οι επισημάνσεις αυτές θα αναγραφούν σε περίπου 130 εκατ. πακέτα με τόπο πώλησης τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων και των Marlboro lights. Τα πακέτα με τα ειδικά φυλλάδια θα αρχίσουν να πωλούνται στα καταστήματα ήδη από αυτό τον μήνα.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες τσιγάρων έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις σχετικά με την αναγραφή χαρακτηρισμών όπως light, καθώς το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι ενδείξεις αυτές είναι παραπλανητικές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλευρά του, με ψήφους 311 υπέρ και 202 κατά αποφάσισε την απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων σε εφημερίδες και περιοδικά, στο Internet όπως και στις αθλητικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα εντός των ορίων της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα υγείας, Ντέηβιντ Μπάιρν, το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2005, επισημαίνοντας παράλληλα ότι με αυτό μέτρο η ΕΕ θέλει να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην βιομηχανία καπνού, ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά την υγεία των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v