Κομισιόν: Αλλαγές σε οδηγία για ”ιδιωτικές αγορές”

Αντιδράσεις προκαλεί στους τραπεζικούς κύκλους προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν για τα ”ιδιωτικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια”. Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση της επιτροπής, η οποία θα ληφθεί από 20 επιτρόπους.

Κομισιόν: Αλλαγές σε οδηγία για ”ιδιωτικές αγορές”
Νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνει η υπόθεση των ιδιωτικών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την οδηγία για διαπραγμάτευση τίτλων και εκτός χρηματιστηρίων (κυρίως στα πλαίσια τραπεζικών εργασιών) ρύθμιση που φαίνεται να περιλαμβάνεται μετά από πίεση Πρόντι, αλλά ζει το τοπίο.

Σύμφωνα με αυτή, η οδηγία θα υποχρεώνει τις επενδυτικές τράπεζες να αποκαλύπτουν τις τιμές των ”εσωτερικών” συναλλαγών πριν αυτές ολοκληρωθούν. Επίσημοι έκαναν γνωστό ότι κάτι τέτοιο θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση εντολής μικροεπενδυτή που διεκπεραιώνεται από επενδυτικό οίκο.

Κύκλοι προσκείμενοι σε μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα αντέδρασαν αρνητικά στην πληροφορία, καθώς αυτό εκτιμούν ότι θα ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τα οφέλη της ρύθμισης, αφού λίγοι οργανισμοί θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές. Άλλη πτυχή των αντιδράσεων αναφέρει ότι η αποκάλυψη των τιμών μιας διαπραγμάτευσης πριν γίνει, θα πυροδοτήσει κινήσεις του ανταγωνισμού, που δύσκολα θα αντιμετωπίζονται.

”Μετά από διαβούλευση 16 μηνών η αλλαγή της τελευταίας στιγμής είναι αδικαιολόγητη”, ισχυρίζεται περιβάλλον μεγάλου ευρωπαίου τραπεζίτη.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα από τους 20 επιτρόπους, ενώ πρόκειται για διαδικασία που ήδη επιτρέπεται σε Μ. Βρετανία και Γερμανία και ονομάζεται internalization.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v