Ευρωζώνη: Αύξηση πληθωρισμού τον Οκτώβριο (2,3%)

Αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης για τον Οκτώβριο, στο 2,3%, έναντι εκτιμήσεων για 2,2%, ενώ στο 0,25% εκτιμά η Bundesbank το ρυθμό αύξησης της γερμανικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο, που ανακοινώνεται την Πέμπτη.

Ευρωζώνη: Αύξηση πληθωρισμού τον Οκτώβριο (2,3%)
Στο 2,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, έναντι εκτιμήσεων για 2,2% και ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε διαμορφωθεί στο 2,1%.

Η εξέλιξη φέρνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς την ίδια ώρα που οι πιέσεις για μείωση των επιτοκίων κορυφώνονται, ο πληθωρισμός απομακρύνεται από το όριο του 2% που η ίδια έχει θέσει.

Παράγοντα προβληματισμού αποτελεί επίσης ότι ενώ ”μεγάλες” χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία εμφανίζουν ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μικρότερες αφού Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα παρουσιάζουν εναρμονισμένους πληθωρισμούς στο 4,4%, 4,1% και 3,9%, αντίστοιχα.

Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση της Bundesbank, η γερμανική οικονομία παραμένει χωρίς ”δυναμική” αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης που εμφανίζει είναι θετικοί.

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων επισημαίνονται ως ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη κατά 0,25% που καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο. Η έκθεση τονίζει, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της ανάκαμψης καθώς ”τα επίμονα προβλήματα της αγοράς εργασίας εξακολουθούν να είναι εθνικό θέμα”.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, που επίσημα ανακοινώνεται την Πέμπτη, εκτιμάται για το γ΄ τρίμηνο στο 0,25% το οποίο έρχεται μετά από ρυθμούς 3% που σημειώθηκαν τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v