Κομισιόν: Υποχρεωτικά τα αποτελέσματα τριμήνου

Υποχρεωτική θα κάνει για τις ευρωπαϊκές εταιρίες τη δημοσίευση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων πρόταση που επεξεργάζεται η Κομισιόν και η οποία προκαλεί αντιδράσεις κυρίως από αγγλικές εταιρίες. Μέχρι σήμερα υποχρεωτική είναι η δημοσίευση στοιχείων μόνο κάθε 6 μήνες.

Κομισιόν: Υποχρεωτικά τα αποτελέσματα τριμήνου
Στην κατεύθυνση της υποχρεωτικής δημοσίευσης τριμηνιαίων αποτελεσμάτων για τις εταιρίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας για την εταιρική διαφάνεια, που έχει σαν απώτερο στόχο τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έως το 2005.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι ευρωπαϊκές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στοιχεία κάθε έξι μήνες.

Άλλες διατάξεις της ίδιας πρότασης αναφέρουν ότι στα αποτελέσματα θα πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνονται στοιχεία για το τζίρο, τα κέρδη και τις ζημιές, ενώ οι εταιρίες θα παροτρυνθούν να χρησιμοποιούν περισσότερο το Internet.

Η εξέλιξη έχει θορυβήσει αρκετές εταιρίες, που δεν συμπεριλάμβαναν στην πρακτική τους τη δημοσίευση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, με τον μεγαλύτερο αριθμό από αυτές να εντοπίζεται στην Αγγλία.

Ο πρόεδρος του ομίλου οικονομικών διευθυντών του FTSE 100, M. Armour, χαρακτήρισε την επικείμενη ρύθμιση ”υπολογίσιμο βάρος” για πολλές εταιρίες.

Οι προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν από τα κράτη μέλη και τους εθνικούς ρυθμιστές τις προσεχείς εβδομάδες, με πηγές των FT από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν ότι μια ”οπισθοχώρηση” δεν πρέπει να θεωρείται πιθανή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v