Ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων δίνει η ΕΚΤ

Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις το 2003, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας το στίγμα για μείωση των επιτοκίων από τον επόμενο μήνα.

Ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων δίνει η ΕΚΤ
Ενδείξεις για μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη ήδη από τον επόμενο μήνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην μηνιαία της έκθεση, τονίζοντας πως ο χαμηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να περιορίσει τις πιέσεις στον πληθωρισμό ήδη από το 2003.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το 2002 η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων εννέα ετών.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι βιομηχανικές παραγγελίες, η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν το Σεπτέμβριο στη Γερμανία, η οικονομία της οποίας αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ευρωζώνης.

Χθες (Τετάρτη), ο Έρνστ Βέλτεκε σχολίασε ότι η αρνητική προοπτική για την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών αυτό το έτος και το επόμενο, αναμένεται να οδηγήσει χαμηλότερα και τις πιέσεις του πληθωρισμού.

Παράλληλα, στην έκθεση της ΕΚΤ αναφέρεται ακόμη ότι τόσο η πορεία του ευρώ, το οποίο έχει ενισχυθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά και γενικότερα οι συνθήκες που επικρατούν στο οικονομικό περιβάλλον, οδηγούν στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v