Γερμανία: Αρνητικό ρεκόρ για το δείκτη ZEW

Πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους 16 μήνες εμφανίστηκαν οι Γερμανοί αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές το Νοέμβριο, σύμφωνα με το ινστιτούτο ZEW, ενώ ο Ίσινγκ αφήνει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξει μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Γερμανία: Αρνητικό ρεκόρ για το δείκτη ZEW
Στο χαμηλό 16 μηνών διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών το Νοέμβριο ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για ύφεση της οικονομίας, τη στιγμή που ο Ίσινγκ αφήνει να εννοηθεί ότι θα τεθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Το ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε ότι ο δείκτης που παρακολουθεί τις προσδοκίες για τη γερμανική οικονομική ανάπτυξη, υποχώρησε στο 4,2 από το 23,4 του Οκτωβρίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι η πτώση θα κυμαινόταν στο 20.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης DAX έχει υποχωρήσει 40% από την έναρξη του έτους, ενώ και η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη καταγράφει πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι εταιρίες περιορίζουν τα κέρδη και απολύουν εργαζόμενους.

Ο Ότμαρ Ίσινγκ, κορυφαίο οικονομικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχολίασε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα, υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανό να τεθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η μεσοπρόθεσμη προοπτική για τις τιμές έχει βελτιωθεί, δήλωσε ο Ίσινγκ, επισημαίνοντας ότι έχουν υποχωρήσει και οι προσδοκίες όσον αφορά στον πληθωρισμό μεταξύ των καταναλωτών.

Τα σχόλια αυτά, στην πρώτη του συνέντευξη ύστερα από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, έρχονται ύστερα από ισχυρή πίεση των πολιτικών προς την ΕΚΤ να ακολουθήσει τη Fed στη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Στέλεχος της ING BHF Bank σχολιάζει πως οι δηλώσεις αυτές του Ίσινγκ αποτελούν ένδειξη για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, ο κορυφαίος οικονομολόγος τόνισε και το θέμα του Ιράκ, σχολιάζοντας ότι το ερώτημα παραμένει εάν θα υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ, και πολύ περισσότερο, πόσο θα διαρκέσει αυτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v