Στο 1,25% μείωσε τα επιτόκια η FED

Τη δραστική μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% (στο 1,25%) αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της FED, ποσοστό που διαμορφώνει τα επιτόκια σε χαμηλά 41 ετών. Η παραπάνω απόφαση, όπως τονίζεται, ελήφθη με γνώμονα την ενίσχυση της οικονομίας και ιδιαίτερα της κατανάλωσης.

Στο 1,25% μείωσε τα επιτόκια η FED
Στην μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η αρμόδια επιτροπή της FED (Federal Open Market Committee), διαμορφώνοντας τα επιτόκια σε χαμηλά 41 ετών (1,25%).

Τα πρώτα συμπεράσματα για αυτή την κίνηση που θεωρήθηκε ”αιφνιδιαστική” είναι οτι αποσκοπεί κυρίως να τονώσει την ψυχολογία όχι μόνο των αγορών, αλλά και των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Κατα δήλωση της η FOMC προέβη στην παραπάνω απόφαση θεωρώντας πως οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, αποτελούν τροχοπέδη σε βασικά οικονομικά μεγέθη όπως η παραγωγικότητα, η κατανάλωση, αλλά και η απασχόληση.

Με βάση τις παραπάνω συνθήκες η επιτροπή θεωρεί πως η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει την οικονομία και ιδιαίτερα τον τομέα της κατανάλωσης, την ίδια στιγμή που δεν διαφαίνονται άμεσα πληθωριστικές πιέσεις.

Με την παραπάνω μείωση η FΟMC oυσιαστικά προβλέπει πως η οικονομία θα παρουσιάσει περαιτέρω επιβράδυνση, στο επόμενο διάστημα, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς, επισημαίνοντας οτι τα πραγματικά αποτελέσματα μιας μείωσης επιτοκίων φαίνονται μετά από πολύμηνο διαστημα.

Οι ίδιοι τονίζουν οτι οτι η ”ουδέτερη” στάση της FED για το ενδεχόμενο μελλοντικής περαιτέρω μείωσης, σηματοδοτεί την προσπάθεια της να προβάλλει οτι θεωρεί αρκετή την νέα μείωση για την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.



Το ερώτημα αναφέρουν άλλοι αναλυτές είναι άν τελικά ο αιφνιδιασμός της FOMC θα επιτύχει το στόχο του, ή θα δημιουργήσει ανησυχίες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Και προσθέτουν οτι πρόκειται ίσως για το ”τελευταίο χαρτί” του κ. Γκρίνσπαν, αφού τα επιτόκια είναι πλέον στο 1,25% με τον πληθωρισμό να κινείται στο 1,1%!!

Πάντως δεν έλλειψαν και οι αναλυτές που αντιμετώπισαν με ενθουσιασμό την ”γενναία” μείωση των επιτοκίων, τονίζοντας οτι αναμένουν σημαντική ενίσχυση των αγορών κατόπιν αυτής, σε συνδυασμό με την παραίτηση του προέδρου της SEC κ. Pitt, αλλά και με τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v