Παραιτήθηκε ο Harvey Pitt της SEC (update)

Κενή παραμένει η θέση του προέδρου της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς ύστερα από την χθεσινή -ξαφνική - παραίτηση του Harvey Pitt, ο οποίος είχε δεχθεί τα πυρά στελεχών των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την ”αδυναμία” του να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη SEC.

Παραιτήθηκε ο Harvey Pitt της SEC (update)
Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) o Harvey Pitt, ύστερα από την αυξημένη κριτική την οποία δέχεται η SEC το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η παραίτησή του σχετίζεται με την προφανή αδυναμία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών εν μέσω των μεγάλων λογιστικών σκανδάλων που ξέσπασαν το τελευταίο έτος στις ΗΠΑ, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Την τελευταία εβδομάδα τα κύματα αμφισβήτησης μεγάλωσαν, ύστερα από την απόφασή του να τοποθετήσει επικεφαλής σε μια επιτροπή τον W. Webster, που διετέλεσε διευθυντής σε εταιρία η οποία είχε κατηγορεί για ”λογιστικά σκάνδαλα”.

”Η εμπιστοσύνη στην SEC είχε κλονισθεί” υποστηρίζουν αμερικανοί γερουσιαστές, επισημαίνοντας πως ήταν μια ”σωστή απόφαση”.

Ο Η. Pitt αποτελεί το πρώτο στέλεχος από το οικονομικό επιτελείο της κυβερνήσεως Μπους που αποχωρεί και είχε αποτελέσει στόχο έντονης κριτικής τόσο από δημοκρατικούς όσο και από ρεπουμπλικάνους εκπροσώπους του Κογκρέσο.

Φήμες θέλουν τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης R. Juliani να αποτελεί ένα από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του, ενώ ο τέως πρόεδρος της Pfizer (W. Steere) αποτελεί επίσης ένα όνομα που ακούγεται από τους αναλυτές.

Η επιλογή του Pitt για τη θέση του προέδρου της SEC χαρακτηριζόταν εξ αρχής ως μια ”αμφιλεγόμενη” κίνηση, ενώ η θέση του να προσπαθήσει να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στο αμερικανικό επιχειρείν δίχως την επιβολή νέων νόμων δέχθηκε επίσης πολύ κριτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v