Με ρυθμό 2,2% τρέχει ο πληθωρισμός στους ”12”

Με ρυθμό της τάξης του 2,2% τρέχει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, ενώ οι πωλήσεις λιανικής του Αυγούστου κατέγραψαν υψηλότερη άνοδο (0,8%) από ό,τι αναμενόταν. Στο υψηλό διετίας διαμορφώνεται η ανεργία στη Γαλλία.

Με ρυθμό 2,2% τρέχει ο πληθωρισμός στους ”12”
Στο 2,2% ”βλέπει” τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη η Eurostat, σε σύγκριση με το ποσοστό του 2,1% τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, υψηλότερα κατά 0,8% κινήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη για τον Οκτώβριο αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό της τάξης του 2,2% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Eurostat στην αρχική της εκτίμηση.

Θετικά ήταν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής του Αυγούστου στην ευρωζώνη, που παρουσίασαν άνοδο κατά 0,8% σε σχέση με τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,5%. Οι πωλήσεις σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 1,5%, σύμφωνα πάντα με σχετική ανακοίνωση της Eurostat.

Εξάλλου, ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος για τον Οκτώβριο παρουσίασε απροσδόκητη άνοδο στο –0,42 από το –0,49 του Σεπτεμβρίου, έναντι προβλέψεων για υποχώρηση στο –0,69. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε πως αν και το όλο κλίμα παρέμεινε πτωτικό στη διάρκεια του καλοκαιριού, η ανάκαμψη των δύο τελευταίων μηνών είναι πιθανό να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία.

Παράλληλα, η ανεργία στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας το Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρίες περικόπτουν το κόστος σε μια προσπάθεια να δώσουν ώθηση στα κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 4.000 στους 2,43 εκατ. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι καλύτερα των προβλέψεων των οικονομολόγων, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των ανέργων θα ήταν μεγαλύτερος κατά 14.500. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v