Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Δεν εκβιάζουμε το ΝΑΤΟ αλλά...

Η Τουρκία περιμένει άνευ όρων στήριξη στη μάχη κατά των τρομοκρατικών απειλών, διαφορετικά δεν θα στηρίξει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία, ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος. Η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά.

Ερντογάν: Δεν εκβιάζουμε το ΝΑΤΟ αλλά...

Η Τουρκία θα αντιταχθεί στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής, εάν η συμμαχία δεν αναγνωρίσει ως τρομοκρατικές τις ομάδες ενάντια στις οποίες πολεμά η Τουρκία, απείλησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Μιλώντας στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε επίσης πως η Τουρκία περιμένει άνευ όρων στήριξη στη μάχη κατά των τρομοκρατικών απειλών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «αναπόφευκτη» την ανανέωση του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία περιμένει οι σύμμαχοι να αναζητήσουν τρόπους για να ενισχύσουν τη συνεργασία εντός του μπλοκ αντί να αναζητούν εναλλακτικές» είπε χαρακτηριστικά, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Πάντως, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ προέτρεψε την Τουρκία να μη συνεχίσει να μπλοκάρει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Ο κ. Εσπερ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπουν» οι Τούρκοι και πρόσθεσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό των μελών του YPG ως τρομοκράτες για να σπάσει το αδιέξοδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν με την Τουρκία ότι οι Κούρδοι της Συρίας είναι τρομοκράτες. Ο κ. Έσπερ κάλεσε την Άγκυρα να επικεντρωθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης. «Το μήνυμα προς την Τουρκία… είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτά τα σχέδια ανταπόκρισης και δεν μπορεί να σταματήσουν από τις δικές τους ανησυχίες» (εννοεί τους Τούρκους), δήλωσε ο Έσπερ που μετέβη στο Λονδίνο για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Η ενότητα της Συμμαχίας, η ετοιμότητα της συμμαχίας, σημαίνει ότι εστιάζεσαι στα μεγαλύτερα ζητήματα -το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ετοιμότητα της συμμαχίας (ΝΑΤΟ) και όχι αν όλοι είναι πρόθυμοι να υπογράψουν την ατζέντα τους. Δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπουν» (οι Τούρκοι).

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters είχε μεταδώσει πως η Τουρκία αρνείται να στηρίξει αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία, όμως η Άγκυρα αρνήθηκε ότι εκβιάζει για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας πως το αδιέξοδο προκλήθηκε μετά την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από άλλο αμυντικό σχέδιο για την Τουρκία.

Επιμένει στην «ουδετερότητα» ο Στόλτενμπεργκ για τα ελληνοτουρκικά

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν θέμα που προκαλεί αμηχανία στο ΝΑΤΟ, ωστόσο το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης.

«Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δύο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είπε. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες και χαιρετίζω ότι υπάρχουν διμερείς επαφές που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις διαφορές, το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v