Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν συμφωνία!

«Αναζητούμε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Προηγήθηκαν δημοσιεύματα που εμφανίζουν τους Κινέζους αξιωματούχους να έχουν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν εμπορικό ντιλ μαζί του.

Τραμπ: Ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν συμφωνία!

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται για την επιλογή ενός νέου χώρου, όπου θα υπογραφεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, η οποία είναι το 60% της συνολικής συμφωνίας, μετά την ακύρωση (της Συνόδου) APEC στη Χιλή, λόγω μη σχετικών περιστάσεων. Η νέα τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο πρόεδρος Σι και ο πρόεδρος Τραμπ θα υπογράψουν!», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter, αναφορικά με την πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. 

Κίνα: Δεν βλέπει να κλείνει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον Τραμπ

Την ίδια ώρα ωστόσο, αμφιβολίες για το αν θα φτάσουν σε μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον εκφράζουν Κινέζοι αξιωματούχοι, ακόμη και αν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» ενός ντιλ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν με επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους συνομιλητές τις τελευταίες εβδομάδες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Εξακολουθούν επίσης να ανησυχούν για την παρορμητική φύση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει πίσω ακόμη και από την περιορισμένη συμφωνία που και οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν να υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν στο Πεκίνο μία σημαντική πολιτική συνάντηση, που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Ορισμένοι από αυτούς εκφράζουν χαμηλές προσδοκίες, καθώς θεωρούν ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ίσως να μην οδηγήσουν σε κάτι ουσιώδες -εκτός αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αποσύρουν περισσότερους δασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν προτρέψει τους Αμερικανούς συνομιλητές τους να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

Ενα ακόμη εμπόδιο ήρθε από τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα έχει ακυρώσει τη  Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, στις 16-17 Νοεμβρίου, όπου ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήλπιζαν να συναντηθούν, λόγω κοινωνικών αναταραχών στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v