Ντράγκι για Ελλάδα: Ξεκάθαρη επιτυχία τα αρνητικά επιτόκια

Είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα, διαμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Επανέλαβε ότι το QE θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο. Κάλεσε τις κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικό χώρο να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα.

Ντράγκι για Ελλάδα: Ξεκάθαρη επιτυχία τα αρνητικά επιτόκια

Ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα την έξοδο στις αγορές με αρνητικά επιτόκια, μια επιτυχία που όπως υπογράμμισε, ανήκει πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες, που κλήθηκαν να αναλάβουν «τρομερές» θυσίες.

Υποστήριξε πως θα μπορούσε να αποτελέσει ρίσκο αν οδηγούσε σε μια χαλάρωση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, αλλά όπως τόνισε, οι εξελίξεις στην Ελλάδα δείχνουν πως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος.

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Ντράγκι (στη συνεδρίαση που προηγήθηκε η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια) επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο προτού αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επενδύει τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των ομολόγων που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αφότου αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ είναι διατεθειμένο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία. 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ για παρατεταμένη αδυναμία της αναπτυξιακής δυναμικής στην ευρωζώνη, τη διατήρηση των καθοδικών ρίσκων και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων. 

Το νέο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ο ίδιος, προσφέρει σημαντική νομισματική τόνωση. Το πακέτο θα στηρίξει την οικονομική επέκταση της ευρωζώνης και άρα τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο, πρόσθεσε. 

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με καθοδικά ρίσκα. Ενώ υπάρχουν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, το αδύναμο αναπτυξιακό momentum παρεμποδίζει τη μετάδοσή τους στον πληθωρισμό. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι πρέπει να συνεισφέρουν με πιο αποφασιστικό τρόπο και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής. Οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό και έγκαιρο τρόπο. Σε χώρες όπου το δημόσιο χρέος είναι υψηλό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε. 

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν είπε ότι τα αρνητικά επιτόκια κάνουν «κακό». Για εμάς είναι πολύ καλά. Είμαστε ακριβώς εκεί που θέλουμε να είμαστε. Τα οφέλη για την οικονομία αντισταθμίζουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις, σημείωσε. Το Ταμείο, παραδέχτηκε, επισημαίνει τους κινδύνους για αρνητικές επιπτώσεις από την παραμονή επί μακρόν των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος αλλά και εμείς παρακολουθούμε στενά την κατάσταση.

Είπε ότι δεν τον ενοχλεί το γεγονός ότι φεύγει από την ΕΚΤ, σε μια περίοδο που υπάρχει πολύ έντονη συζήτηση για το ποια είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι ο βασικός κίνδυνος είναι μια οικονομική κάμψη, είτε στην παγκόσμια οικονομία είτε στην ευρωζώνη. 

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ακόμα ότι η ΕΚΤ ετοιμαζόταν το 2017 για την έξοδο από τη νομισματική πολιτική που ακολουθήσαμε. Οι συνθήκες, όμως, άλλαξαν. «Αυτό που παραμένει, είναι η αποφασιστικότητά μας να τηρήσουμε το καταστατικό μας, γι’ αυτό αλλάξαμε πορεία», υπογράμμισε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι το βασικό μήνυμα από τη Σύνοδο του ΔΝΤ είναι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για καιρό.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τη θητεία του ως κεντρικού τραπεζίτη, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως αισθάνεται ως κάποιος που προσπάθησε να τηρήσει τις εντολές που είχε. Αρνήθηκε να απαντήσει ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος και ποια είναι η συμβουλή του στη διάδοχό του Κρ. Λαγκάρντ. «Δεν χρειάζεται συμβουλές, ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v