Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό δίλημμα στους Βρετανούς βουλευτές για το Brexit

Τον σκόπελο της βρετανικής Βουλής καλείται να περάσει η συμφωνία που πήρε το πράσινο φως από το Συμβούλιο Κορυφής. Αρνητικά τάσσονται τα κόμματα και το DUP. Πώς προσπαθεί ο Τζόνσον να «αναγκάσει» τους βουλευτές να πουν «ναι».

Σκληρό δίλημμα στους Βρετανούς βουλευτές για το Brexit

Εχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έστησε με αυτόν τον τρόπο το σκηνικό για το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ. Και αυτό γιατί η συμφωνία Κομισιόν - Βρετανικής Κυβέρνησης πρέπει να επικυρωθεί από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά -κυρίως- και να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο. 

Το πρώτο βήμα έγινε και εκ των πραγμάτων, τα βλέμματα στρέφονται στο βρετανικό κοινοβούλιο, που θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία. Για να το πετύχει, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προσφέρουν μια νέα παράταση του Brexit, προκειμένου να αναγκαστούν οι Βρετανοί βουλευτές να διαλέξουν μεταξύ μιας συμφωνίας ή εξόδου χωρίς συμφωνία.

Ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος είπε στους Financial Times: «Ο πρωθυπουργός θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι αυτή η συμφωνία ή καμία συμφωνία, αλλά όχι καθυστερήσεις. Δεν θα ζητήσει παράταση και δεν θα αποδεχτεί μία, αν του προσφερθεί». Μια τέτοια κίνηση ίσως αποτελεί και μια προσπάθεια να αποφύγει το Benn Act, το νομοσχέδιο που πέρασε στη βρετανική βουλή και το οποίο τον αναγκάζει να ζητήσει παράταση του Brexit, αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία το Σάββατο. 

Αξιοσημείωτο ως προς τις τάσεις που διαμορφώνονται το ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να έχουμε παράταση». 

Τζόνσον: Να τελειώσουμε με το Brexit

Η συμφωνία δεν αφορά εμάς, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχοντας δίπλα του τον Μπόρις Τζόνσον, «αλλά τους πολίτες». Σημείωσε ότι σήμερα θα εξηγήσει μαζί με τον Μ. Μπαρνιέ τη συμφωνία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είπε, έγκριση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και από το ευρωπαϊκό.
Για μια «πολύ καλή» συμφωνία που αντανακλά τη δουλειά που έγινε από τις δύο πλευρές μίλησε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Για εμάς στη Βρετανία η συμφωνία σημαίνει ότι παραδίδουμε ένα «πραγματικό Brexit» για όλη τη χώρα. Σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τους νόμους μας και το πώς θέλουμε να διοικήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία.

Ελπίζω οι βουλευτές να έρθουν μαζί μας και να ολοκληρώσουμε το Brexit χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. «Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε το Brexit και να χτίσουμε τη μελλοντική μας συμφωνία, που θα είναι εξαιρετικά θετική και για τις δύο πλευρές».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο ο κ. Τζόνσον ανέφερε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ήταν σχετικά αισιόδοξος πως η νέα συμφωνία για το Brexit θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι ισορροπίες και τα σενάρια

Σε ότι αφορά τις ισορροπίες στη Βρετανική Βουλή, όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.

Χωρίς το DUP ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 19 βουλευτών από τους Εργατικούς, κάτι πολύ δύσκολο.
Υπάρχουν απόψεις που σημειώνουν ότι ο Μπ. Τζόνσον έχει αποφασίσει ότι θα χάσει το Σάββατο. Ισως θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πάει σε εκλογές με τη συμφωνία στο χέρι και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους τη δύναμη για να την περάσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα είχε ήδη φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου αν δεν τον σταματούσε το κοινοβούλιο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να ενδώσει την τελευταία στιγμή το DUP, αν και φαίνεται δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Μετά από 3,5 χρόνια, ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, η ΕΕ αλλά και πολλοί Βρετανοί έχουν κουραστεί από τη διαδικασία και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Υπάρχει κάτι στην πολιτική ατμόσφαιρα που κάνει κάποιον να σκεφτεί πως, με κάποιο τρόπο, ο κος Τζόνσον θα πάρει αυτό που θέλει το Σάββατο. 

Δίκαιη συμφωνία

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας τη συμφωνία, ο Γιούνκερ τόνισε ότι είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε σήμα για έγκριση της συμφωνίας. Στην επιστολή του προς τον Ντ. Τουσκ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι «λυπάται βαθιά» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις που έγιναν, οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σύνορα στην Ιρλανδία και μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση. Αμφότερα υιοθετούνται από την Κομισιόν, ενώ «ο Βρετανός πρωθυπουργός επίσης έδωσε σήμα αποδοχής αυτών των κειμένων σε μένα σήμερα».

Τα δύο κείμενα στάλθηκαν στον Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, αρνητικά είναι τα μηνύματα από τα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (κυβερνητικός εταίρος) επαναλαμβάνει πως ισχύει η προηγούμενη δήλωσή του, ότι δηλαδή δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ. «Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα αναφορικά με τον ΦΠΑ», σημείωναν νωρίτερα η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη του DUP, για να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, όσον αφορά τη νέα συμφωνία του Brexit.

Το DUP επιμένει ότι κάθε νέα συμφωνία πρέπει να εγκρίνεται από το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση όσα κατοχυρώνονται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Τα μηνύματα Τζόνσον και Μπαρνιέ

«Εχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία, που παίρνει πίσω τον έλεγχο», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον σε ανάρτησή του στο Twitter. «Τώρα, πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο το Σάββατο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταφερθούμε σε άλλες προτεραιότητες, όπως το κόστος διαβίωσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την εγκληματικότητα και το περιβάλλον», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, η συμφωνία θα παρουσιαστεί στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κείμενο θα προσφέρει «νομική ασφάλεια» σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται από το Brexit και κυρίως στους πολίτες, που ήταν και θα παραμείνουν η βασική μας προτεραιότητα. Χάρη στη συμφωνία, οι οικονομικές συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών και της Βρετανίας θα τιμηθούν, τόνισε.

Οπως μεταδίδει το BBC, πολλοί Βρετανοί βουλευτές δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς, καθώς υπάρχει βιασύνη να τεθεί η συμφωνία σε ψηφοφορία στη Βουλή, όταν ακόμη δεν έχουν στα χέρια τους το κείμενο, έτσι ώστε να το μελετήσουν και να ξέρουν τι ψηφίζουν.

«Οχι» από τους Εργατικούς

Αμεσα αντέδρασε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Τζόνσον, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν.

«Απ’ όσο ξέρουμε, μοιάζει ο πρωθυπουργός να διαπραγματεύτηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά», είπε. Αυτές οι προτάσεις δημιουργούν τον κίνδυνο μιας κούρσας προς τα κάτω σε δικαιώματα και προστασία: Μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφίμων, μειώνονται τα περιβαλλοντικά στάνταρντ και τα εργατικά δικαιώματα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας μένει ανοικτό σε εξαγορά από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η συμφωνία ξεπουλήματος δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το θέμα του Brexit είναι να δώσουμε στον λαό τον τελικό λόγο με μια ψηφοφορία».

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Κακή η συμφωνία του Τζόνσον

Από την πλευρά του, ο Λ. Σουίνσον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Μεγάλης Βρετανίας, σημείωσε ότι «η μάχη για να σταματήσει το Brexit δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία του Μπ. Τζόνσον μπορεί να είναι κακή για την οικονομία, κακή για τις δημόσιες υπηρεσίες και κακή για το περιβάλλον».

«Οι επόμενες  ημέρες θα καθορίσουν την κατεύθυνση της χώρας μας για τις επόμενες γενιές και είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να σταματήσω το Brexit. Όταν έρθει αυτή η συμφωνία στο κοινοβούλιο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να δώσουμε στον λαό το δικαίωμα ψήφου για το Brexit, το οποίο θα περιλαμβάνει και την επιλογή να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση». 

Σκωτία: Ερχεται σκληρό Brexit, αν περάσει αυτή η συμφωνία

«Νομίζω ότι ουδείς που ψήφισε κατά της συμφωνίας της Τερέζα Μέι, με βάση ότι δεν είχε αρκετά ισχυρές διαβεβαιώσεις για την εγγύτητα της μελλοντικής σχέσης, θα μπορούσε πιθανόν να ψηφίσει αυτήν (τη συμφωνία) -πολύ πιο «σκληρό» Brexit έρχεται, εάν αυτή η συμφωνία περάσει», τόνισε στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις από την ΕΕ

Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη», πρόσθεσε.

Ο Σαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι «είμαι αυτός που πάντα ήθελε συμφωνία. Η μη συμφωνία είναι κάτι κακό για όλους μας. Ετσι, η συμφωνία είναι καλή».

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρούτε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι «πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά από μόνη της είναι πολύ ενθαρρυντική», δείχνοντας σε έναν όγκο χαρτιών που κρατούσε στα χέρια του. Αρνήθηκε να πει αν η χώρα του θα τη στηρίξει, σε αυτή τη φάση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διατήρησε τις κόκκινες γραμμές της όσον αφορά τη συμφωνία του Brexit. Η συμφωνία του Brexit είναι μία καλή είδηση, τόνισε ο Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε δήλωσε: «Η μπάλα είναι και πάλι στην πλευρά του βρετανικού Κοινοβουλίου… Ελπίζω να περάσει αυτή τη φορά». «Ελπίζω ότι είμαστε τώρα στο τέλος αυτής της διαδικασίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές αμφιβολίες -για παράδειγμα εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου», πρόσθεσε ο Ρίνε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v