ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

Ευάλωτες σε ένα ισχυρό σοκ ρευστότητας είναι οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τεστ που διενέργησε η ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

Oι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα επιβίωναν από ένα εξάμηνο σοκ ρευστότητας, με τις μεγαλύτερες τράπεζες να είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων, σύμφωνα με τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το τεστ της ΕΚΤ σε 103 τράπεζες αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης σε μια στιγμή όπου αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη ύφεση.

Το τεστ δείχνει ότι τέσσερις τράπεζες δεν θα επιβίωναν περισσότερο από έξι μήνες αν έμεναν εκτός της αγοράς χονδρικής χρηματοδότησης και 52 θα βούλιαζαν εντός έξι μηνών αν κάποιοι χρηματοοικονομικοί αντισυμβαλλόμενοι και εμπορικοί πελάτες απέσυραν τα χρήματα τους.

«Οι τράπεζες με παγκόσμια εμβέλεια και εκείνες που είναι συστημικά σημαντικές θα επηρεάζονταν περισσότερο από άλλες από απρόβλεπτα σοκ ρευστότητας καθώς βασίζονται σε λιγότερο σταθερές πηγές χρηματοδότησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το τεστ, 26 τράπεζες θα άντεχαν περισσότερο από έξι μήνες ακόμα και υπό ένα «ακραίο σοκ» στο οποίο η πιστωτική αξιολόγησή τους υποβαθμιζόταν κατά τρεις βαθμίδες.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι τα αποτελέσματα είναι «γενικά θετικά», επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες να έχουν ρευστότητα για να αντέξουν για 30 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v