Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Steve Jobs

Στις 5 Οκτωβρίου 2011, «έφυγε» ο συνιδρυτής της Apple. Τα μαθήματά του για τη ζωή και την επιτυχία όμως εξακολουθούν να ζουν. «Η τεχνολογία είναι ένα τίποτα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις πίστη στους ανθρώπους...»

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Steve Jobs

Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Steve Jobs έφυγε από τη ζωή, στις 5 Οκτωβρίου 2011, αλλά τα μαθήματά του για τη ζωή, την εργασία και την επιτυχία εξακολουθούν να ζουν σήμερα.

Το 1994, ο συνιδρυτής της Apple έδωσε συνέντευξη στο Rolling Stone. Εκείνη την εποχή, ο Jobs βρισκόταν σε ένα από τα πιο χαμηλά σημεία της καριέρας του.

Είχε εδώ και καιρό φύγει από την Apple, ενώ η επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών φαινόταν να κατεβάζει ταχύτητα. Κι όμως, όταν ρωτήθηκε, αν εξακολουθεί να πιστεύει στην απεριόριστη δυνατότητα της τεχνολογίας, ο Jobs απάντησε ναι.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για πίστη στην τεχνολογία. «Η τεχνολογία είναι ένα τίποτα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις πίστη στους ανθρώπους...»

Οπως σχολιάζει το CNBC, ο Jobs πήρε σοβαρά αυτή τη φιλοσοφία. Χρόνια μετά την επιστροφή του στην Apple το 1997, ήταν σαφές ότι είχε γίνει πολύ καλύτερος ηγέτης.

Ο στόχος του, σύμφωνα με τη βιογραφία του Walter Isaacson, «Steve Jobs», ήταν να «χτιστεί» μια εταιρεία που θα έδινε προτεραιότητα στους ανθρώπους. Όλα τα άλλα - τα προϊόντα και τα κέρδη - ενώ εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά, ήταν δευτερεύοντα.

Ο ίδιος προσλάμβανε τους σωστούς ανθρώπους και τους εμπιστευόταν στο πώς αυτοί εργάζονταν. Oπως έλεγε:

«Δεν έχει νόημα να προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους και να τους λέμε τι πρέπει να κάνουν. Προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε».  

Μετέφερε με εμπνευσμένο τρόπο την επιθυμία του για αυξημένη απόδοση, δίδασκε ταπεινότητα, συγκέντρωση, ενώ πίστευε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v