Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρές κουβέντες ΗΠΑ-Κίνας, λίγες οι ελπίδες για εμπορικό ντιλ

Κατηγορίες της Ουάσιγκτον για «φρικτή εκστρατεία καταπίεσης» από το Πεκίνο στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ. Νέα κορύφωση της έντασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Δεν παίζουμε Game of Thrones», τονίζει η Κίνα.

Σκληρές κουβέντες ΗΠΑ-Κίνας, λίγες οι ελπίδες για εμπορικό ντιλ

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως αντιτίθεται κατηγορηματικά στα «ψέματα» των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν χθες άνω των 30 χωρών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για να καταδικάσουν αυτό που αποκάλεσαν «φρικτή εκστρατεία καταπίεσης», την οποία διεξάγει η Κίνα στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

«Τα ψέματα των ΗΠΑ θα καταρρεύσουν μπροστά στα γεγονότα και στην αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, κατά την τακτική καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Στη Σανγκάη, οι κινεζικές μετοχές έκλεισαν με πτώση, αφού η ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διέψευσαν τις ελπίδες για επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Κίνα: Δεν έχουμε πρόθεση να παίξουμε «Game of Thrones»

Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση «να παίξει Game of Thrones στην παγκόσμια σκηνή», σημείωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, ενώ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την κυριαρχία της, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κογνκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν θα υποκύψει σε απειλές, συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου, αν και είπε ότι ελπίζει να έχει θετικά αποτελέσματα ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο τον επόμενο μήνα.

Σε ομιλία στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη -στην οποία ο κ. Wang αναμένεται να απευθυνθεί την Παρασκευή-, προέτρεψε σε απομάκρυνση από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών, λέγοντας ότι πρέπει να συνεργαστούν προς το όφελος των δύο χωρών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Ο Wang απέρριψε τις απόψεις εκείνων που πιστεύουν ότι το Πεκίνο σκοπεύει να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως στρατηγική δύναμη, λέγοντας ότι «η αναζήτηση ηγεμονίας δεν είναι στο DNA μας». Σημείωσε ότι η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα, που βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Κίνα δεν έχει πρόθεση να παίξει Game of Thrones στην παγκόσμια σκηνή. Προς το παρόν και στο άμεσο μέλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα εξακολουθήσουν να είναι η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο».

Παράλληλα, ο Wang είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να τηρήσουν τις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης, να σεβαστούν την εδαφική κυριαρχία της άλλης χώρας και να μην προσπαθήσουν να επιβάλουν τη βούλησή τους η μία στην άλλη.

Ο Wang αντέκρουσε επίσης την αυξημένη κριτική των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την  αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική περιοχή του Σιντζιάνγκ της Κίνας, λέγοντας ότι οι πράξεις του Πεκίνου γίνονται για να αποφευχθεί ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v