Τρίζει η καρέκλα του Γκρίνσπαν;

Ύστερα από 16 χρόνια στο τιμόνι της Fed, ο 76χρονος πλέον Άλαν Γκρίνσπαν δέχεται αμφισβήτηση των επιλογών του όσον αφορά κυρίως στην πολιτική που ακολουθεί στα επιτόκια, από τα ίδια τα μέλη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Τρίζει η καρέκλα του Γκρίνσπαν;
Σαν να ”τρίζει” μοιάζει η καρέκλα του Άλαν Γκρίνσπαν, καθώς ο 76χρονος πλέον πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δεν έχει την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη των υπολοίπων μελών της Fed.

Χαρακτηριστικό είναι πως το Σεπτέμβριο, ο διοικητής της Fed Έντουαρντ Γκράμλιχ και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ντάλας, Ρόμπερτ ΜακΤίαρ, ζήτησαν από τον Γκρίνσπαν να μειώσει τα επιτόκια προκειμένου έτσι να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Ήταν η πρώτη φορά από το 1998, που δύο μέλη της FOMC αμφισβήτησαν την κρίση του Γκρίνσπαν.

Εξάλλου, ένας νέος διοικητής, ο Μπεν Μπέρνεηκ, πρότεινε στη Fed να υιοθετήσει ένα στόχο για τον πληθωρισμό, έτσι ώστε να στηρίξει τη νομισματική πολιτική, μια κίνηση στην οποία αντιτίθεται ο Γκρίνσπαν.

Ο Μπέρνεηκ μάλιστα τόνισε πως η Fed θα πρέπει να ετοιμάζεται για την αποχώρηση του Γκρίνσπαν. Η θητεία του λήγει τον Ιούνιο του 2004, όταν ο ίδιος θα είναι 78 ετών.

Οι επόμενοι 20 μήνες ίσως καθορίσουν την κληρονομιά του Γκρίνσπαν. Ο ίδιος διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν το 1987, και οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε μια δεκαετία ανάπτυξης ρεκόρ από το 1991 έως το 2001.

Η δεκαετία αυτή οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε άνοδο ρεκόρ. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι από το Μάρτιο του 1990 έως το Μάρτιο του 2000 ο S&P έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 359%.

Αυτή τη στιγμή ο Γκρίνσπαν βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο άσχημη πορεία των αγορών στις τελευταίες έξι δεκαετίες. Από το Μάρτιο του 2000 η αξία των αμερικανικών μετοχών έχει υποχωρήσει κατά 8,9 τρισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v