Μικτά τα macro στοιχεία από Ιταλία, Βρετανία

Μικτά είναι τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με την ιταλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη να πλήττεται υπό το ”βάρος” της Fiat, και τη βρετανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων.

Μικτά τα macro στοιχεία από Ιταλία, Βρετανία
Μικτά είναι τα στοιχεία που αφορούν δύο εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρώπης και κάνουν λόγο για υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στη Βρετανία, και την υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, η οικονομία της Βρετανίας στο τρίτο τρίμηνο ”έτρεξε” με ρυθμό της τάξης του 0,7% σε σχέση με το δεύτερο, έναντι εκτιμήσεων για 0,6%, η ετήσια αύξηση ανέρχεται στο 1,7%.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Βρετανία έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει σχετικά καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τον ”ύφαλο” της οικονομικής επιβράδυνσης.

Αναλυτές σχολιάζουν πως υπάρχει σημαντική αύξηση των παραγγελιών, στοιχείο που ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από το χαμηλό ποσοστό των επιτοκίων.

Αντίθετα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιταλία υποχώρησε στο 95,3 τον Οκτώβριο σε σχέση με το 95,8 του προηγούμενου μήνα, καθώς οι υψηλές απολύσεις στη Fiat, τη μεγαλύτερη εταιρία της Ιταλίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της τέταρτης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οικονομικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι εξελίξεις στον κλάδο των αυτοκινήτων επηρεάζουν σαφέστατα και την υπόλοιπη οικονομική εξέλιξη, τονίζοντας μάλιστα ότι επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με τα δρώμενα στη Fiat.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v