Η φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) παραμένει, με 178 έδρες (από 216) στις 751, η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (152 έδρες από 185) μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τις προβολές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL, του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι) αυξάνει τις έδρες της από 37 σε 55, ενώ η λαϊκιστική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD), στην οποία μετέχει το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων και πρόκειται να ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, αυξάνει τη δύναμή της από 42 σε 53 έδρες.
Η επίδοση των λαϊκιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές, σχολιάζει το Bloomberg, είναι χειρότερη των εκτιμήσεων, καθώς τα παραδοσιακά κόμματα διατήρησαν τις δυνάμεις τους σε μεγάλο βαθμό.
Αν και η εικόνα δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει, δεδομένου ότι σε πολλές χώρες συνεχίζεται η καταμέτρηση, ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων στράφηκε στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που αναδεικνύονται στους νικητές των ευρωεκλογών.
Η συμμετοχή ήταν επίσης ενθαρρυντική καθώς ήταν η υψηλότερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που ερμηνεύεται ως αφύπνιση του εκλογικού σώματος απέναντι στον κίνδυνο του λαϊκισμού.
Βεβαίως όλα αυτά συνοδεύονται από ένα μεγάλο "εκτός", καθώς τα exit poll δίνουν στη Γαλλία σαφές προβάδισμα στη Μαρί Λε Πεν έναντι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ και εκείνων που είναι κατά της ΕΕ και η κάλπη.
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν συνολικά το 43% των εδρών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από 56% το 2014. Τα λαϊκιστικά κόμματα διατηρούν σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις τους, με 29% των ευρωβουλευτών έναντι 30% το 2014. Οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν το 14% και 9% των εδρών αντίστοιχα.
Στη Γερμανία, σχολιάζει το Bloomberg, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ κερδίζουν μεν με 28% όμως το ποσοστό αυτό απέχει σημαντικά από το 35% των ευρωεκλογών του 2014. Αντίστοιχα, το ξενοφοβικό AfD συγκεντρώνει 10,5%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεων αλλά υψηλότερο του 7% που είχε συγκεντρώσει το 2014.