Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερέζα Μέι: Θα παραιτηθώ στις 7 Ιουνίου

Φανερά συγκινημένη και έπειτα από μια θυελλώδη θητεία παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit. Τιμή μου που υπηρέτησα τη Βρετανία, τόνισε με δάκρυα στα μάτια.

Τερέζα Μέι: Θα παραιτηθώ στις 7 Ιουνίου

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Παρασκευή το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της. Με την παραίτησή της ξεκινάει η κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα, για να έρθει ένας νέος ηγέτης στο Κόμμα των Συντηρητικών, που αναμένεται να προωθήσει μία πιο αποφασιστική συμφωνία «διαζυγίου» από την ΕΕ.

«Θα παραιτηθώ από την ηγεσία του Συντηρητικού και Ενωτικού κόμματος, την Παρασκευή 7 Ιουνίου, για να επιλεχθεί ο διάδοχος», είπε η Μέι έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ.

«Από τότε που πέρασα για πρώτη φορά την πόρτα πίσω μου (στη Ντάουνινγκ Στριτ) ως πρωθυπουργός, αγωνίστηκα για να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο μία χώρα που λειτουργεί όχι για λίγους προνομιούχους, αλλά για τον καθένα.

Και για να τιμήσω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ΕΕ. Το 2016, δώσαμε στον βρετανικό λαό μία επιλογή. Εναντι όλων των προβλέψεων, ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

»Νιώθω το ίδιο σίγουρη σήμερα, όπως και πριν από τρία χρόνια, ότι σε μία δημοκρατία, όταν δίνεις στον λαό μία επιλογή, έχεις καθήκον να εφαρμόσεις αυτό που αποφασίζει. Εχω βάλει τα δυνατά μου για να γίνει αυτό.

Εχω κάνει ό,τι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία (που έκλεισα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ). Δυστυχώ, δεν το κατάφερα. Προσπάθησα τρεις φορές», σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Ο διάδοχός μου πρέπει να βρει συναίνεση στο κοινοβούλιο και αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο αν όλες οι πλευρές είναι πρόθυμες να συμβιβαστούν. Ο συμβιβασμός δεν είναι μία κακή λέξη, η ζωή βασίζεται σε αυτόν», υπογράμμισε.

Η ίδια θα παραμείνει στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ενημερώσει τη Βασίλισσα.

Η Τερέζα Μέι δάκρυσε όταν υπογράμμισε ότι ήταν τιμή για εκείνη να υπηρετήσει τη Βρετανία από τη θέση της πρωθυπουργού. «Σύντομα θα αφήσω τη θέση που ήταν τιμή ζωής να έχω – να είμαι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Δεν φεύγω κρατώντας κακία, αλλά με τεράστια και διαρκή ευγνωμοσύνη γιατί είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα που αγαπώ».

Ιρλανδία: Η ΕΕ δεν θα δώσει νέα συμφωνία στον διάδοχο της Μέι

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα προσφέρει σε όποιον αναλάβει την πρωθυπουργική θέση στη Βρετανία καλύτερη συμφωνία για το Brexit, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Simon Coveney, την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Τερέζα Μέι.

«Από τη δική μου οπτική, δεν βλέπω την Ευρωπαϊκή Ενωση να προτείνει σε οποιοδήποτε νέο πρωθυπουργό μία καλύτερη ή πολύ διαφορετική συμφωνία από αυτή που πρόσφερε στην Τερέζα Μέι», τόνισε σύμφωνα με το Reuters.

Tα σενάρια για το Brexit μετά το «αντίο» της Μέι

Νέα αναβολή της συμφωνίας για το «διαζύγιο», καμία συμφωνία αλλά και πιθανότητα να μην αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα ενδεχόμενα που είναι πιθανά μετά την παραίτηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού.

Νέα αναβολή του διαζυγίου

Το όνομα του διαδόχου της Τερέζα Μέι δεν θα γίνει γνωστό προτού περάσουν αρκετές εβδομάδες. Αυτός ή αυτή θα χρειαστεί προφανώς να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ καθώς η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν κατάφερε να γίνει δεκτό από τους βουλευτές το σχέδιό της για το Brexit. Και αυτό παρότι οι Βρυξέλλες έχουν τονίσει ότι η μοναδική πιθανή συμφωνία είναι αυτή στην οποία κατέληξαν με τη Μέι.

Προκειμένου να επαναδιαπραγματευθεί, το Λονδίνο ίσως ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή του Brexit, καθώς ούτε οι Βρετανοί βουλευτές ούτε οι Ευρωπαίοι επιθυμούν μια άτακτη αποχώρηση.

Η Βρετανία έχει λάβει παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο για να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ η αρχική ημερομηνία του Brexit ήταν η 29η Μαρτίου.

Στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου προβλέπεται εξάλλου να συζητηθεί και η πρόοδος του Brexit.

Καμία συμφωνία

Αυτό το σενάριο, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σημάνει μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς περίοδο μετάβασης και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα καθορίζονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου καθώς το Λονδίνο θα έχει εγκαταλείψει από τη μία ημέρα στην άλλη την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο διάδοχος της Μέι, που αναμφισβήτητα θα είναι οπαδός του Brexit, ίσως ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής που θα επιτρέψει στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όπως ισχυρίζονται οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit.

Η ΕΕ και η Βρετανία έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν τελικά τη Μέι διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Όχι Brexit

Αυτή η στροφή ενδέχεται να γίνει σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος το οποίο θα ανατρέπει το αποτέλεσμα του πρώτου.

Η Μέι είχε περιλάβει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος στην τελευταία εκδοχή της πρότασής της για το Brexit προκειμένου να ικανοποιήσει τους φιλοευρωπαίους. Όμως με αυτό τον τρόπο προκάλεσε και την οργή των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της και επίσπευσε την πτώση της. Εξάλλου το ενδεχόμενο αυτό έχουν ήδη απορρίψει οι Βρετανοί βουλευτές σε μια σειρά ψηφοφοριών το κοινοβούλιο στα μέσα Μαρτίου, κάτι που το καθιστά μάλλον απίθανο.

Το τέλος μίας βασανιστικής πρωθυπουργικής θητείας

Εχοντας πληγεί από την ατέρμονη σπαζοκεφαλιά του Brexit, το οποίο δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει, ανακοίνωσε τη παραίτησή της, ξεσπώντας στο τέλος της ανακοίνωσής της σε λυγμούς, αφήνοντας σε αυτόν ή σε αυτήν που θα την διαδεχθεί μία χώρα παραλυμένη από τις διαιρέσεις.

Η θητεία της Τερέζα Μέι ήταν σχεδόν βασανιστική, καθώς συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις, επικρίσεις, μέχρι και συνωμοσίες εντός του ίδιου της του κόμματος. Θα παραμείνει στην ιστορία μία από τις βραχύτερες στην ιστορία των βρετανών πρωθυπουργών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιούλιο 2016, λίγο αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, διαδεχόμενη τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ομως η 62χρονη κόρη πάστορα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και κάποτε ένθερμη οπαδός της παραμονής της χώρας στην Ενωση δεν κατόρθωσε να συσπειρώσει πίσω της μία πολιτική τάξη βαθιά διαιρεμένη, όπως άλλωστε και η βρετανική κοινωνία.

Το εγχείρημα της αποξήλωσης του πλέγματος των 40χρονων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ δεν είχε τίποτε το εύκολο, σύμφωνα με τον Simon Usherwood, πολιτικό επιστήμονα του πανεπιστημίου του Surrey. «Οποιοσδήποτε στη θέση της θα είχε συναντήσει μεγάλες δυσκολίες». Παρά ταύτα, «η Ιστορία δεν θα κρατήσει από αυτήν θετική εικόνα».

Ποιοι διεκδικούν τη θέση της στην ηγεσία των Τόρις

Μετά την ανακοίνωση της Μέι, ξεκινάει η κούρσα διαδοχής ενός Συντηρητικού Κόμματος, που βγαίνει από την διαδικασία του Brexit ως σκιά του εαυτού του.

Μπόρις Τζόνσον

Το μεγάλο φαβορί των bookmakers και της βάσης του κόμματος. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι «φυσικά και θα είναι υποψήφιος» για το πόστο του πρωθυπουργού.

Ο «Bojo», 54 ετών, εκ των τενόρων του Brexit και της νίκης της επιλογής αυτής στο δημοψήφισμα του 2016. Από τον ρόλο αυτόν πηγάζει ακόμη σήμερα ό,τι διατηρεί ως κύρος.

Από την θέση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι δεν σταμάτησε καθόλου να βάζει τρικλοποδιές στην βρετανίδα πρωθυπουργό, επικρίνοντας αδιάκοπα την στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, πριν αποχωρήσει από τη κυβέρνηση για να υπερασπισθεί την γραμμή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής στη βάση των Τόρις, αλλά όχι και τόσο μεταξύ των συναδέλφων του που του προσάπτουν τις αναρίθμητες γκάφες του και τον ντιλεταντισμό του.

Αντρεα Λίντσον

Ενθερμη Brexiteer, η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε την Τετάρτη, στερώντας την Τερέζα Μέι από ένα σημαντικό στήριγμα.

Η 56χρονη έχει περάσει τρεις δεκαετίες της ζωής της στο Σίτι του Λονδίνου. Εκανε όνομα κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, όταν ήταν υπουργός Ενέργειας, υπερασπιζόμενη με πάθος, χωρίς όμως να χάνει την ηρεμία και το χαμόγελό της, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συγκαταλέγεται στους ηττημένους στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016.

Μάικλ Γκόουβ

Ο 51χρονος υπουργός Περιβάλλοντος και υπερασπιστής του Πλαστικού, έπαιξε για τους Βrexiteers τον ρόλο του εγγυητή εντός της κυβέρνησης Μέι.

Υπολοχαγός του Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το δημοψήφισμα του 2016, ο Μάικλ Γκόουβ τον μαχαίρωσε πισώπλατα αποσύροντας την υποστήριξη προς το πρόσωπό του την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, πριν τελικά απορριφθεί στην ψηφοφορία των μελών του κόμματος. Στην κούρσα που αρχίζει μπορεί θα επωφεληθεί από τη ευελιξία των θέσεών του.

Τζέρεμι Χαντ

Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών αρχικά υποστήριξε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν αλλάξει στρατόπεδο, απογοητευμένος από την «αλαζονική» στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις.

Κάποτε άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου, μιλά ιαπωνικά, έχει κτίσει προφίλ του υπεύθυνου ανθρώπου που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού όρισε επί έξι χρόνια τις τύχες του βυθισμένου σε κρίση Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) από το πόστο του υπουργού Υγείας.

Ντόμινικ Ράαμπ

Ο Ράαμπ ορίσθηκε υπουργός του Brexit τον Ιούλιο και παραιτήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα διαφωνώντας για την συμφωνία της εξόδου της Τερέζα Μέι.

Βλέπει το εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μη λες ποτέ», δήλωσε πρόσφατα ο 45χρονος υπερφιλελεύθερος και υπερ-Brexiteer, μέλος της νέας φρουράς των συντηρητικών.

Σατζίντ Τζαβίντ

Ο 49χρονος υπουργός Εσωτερικών κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του με τη διαχείριση του σκανδάλου Windrush, που αφορά την μεταχείριση των μεταναστών από την Καραϊβική που είχαν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώην τραπεζίτης και γιος πακιστανού ταξιτζή, υποστήριξε τις θέσεις των οπαδών της παραμονής στη ΕΕ, για να μετατραπεί σε ευρωσκεπτικιστή μετά το δημοψήφισμα.

Αμπερ Ραντ

Εξελέγη βουλευτής του 2010 έπειτα από μία καριέρα στα χρηματοπιστωτικά και την οικονομική δημοσιογραφία, συνόδευσε την Τερέζα Μέι στην πορεία της μέχρι την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντας έτσι το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας.

Εργατική και αποτελεσματική, η 55χρονη Αμπερ Ραντ, μπορεί να πληρώσει ακριβά τις ευρωφιλικές της θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v