Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), που πλήττεται από σκάνδαλο διαφθοράς.
«Πρότεινα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οργάνωση πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κουρτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του αντικαγκελαρίου και αρχηγού του ακροδεξιού FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που κατηγορείται για συνέργεια με την Ρωσία.
Νωρίτερα το Σάββατο, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν στην Πλατεία Ballhausplatz μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας στο κέντρο της Βιέννης, την παραίτηση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι διαδηλωτές απαιτούσαν ταυτόχρονα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έρχεται ως συνέπεια του «σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», που δημοσιοποίησαν χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Στο βίντεο ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.
Οι σημερινές εικόνες στο κέντρο της Βιέννης, θυμίζουν έντονα εκείνες στην ίδια πλατεία, την 4 η Φεβρουαρίου του 2000, με την τεράστια διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων, κατά την ορκωμοσία της πρώτης παρόμοιας αμφιλεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος, υπό τον καγκελάριο και τότε αρχηγό του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο αρχηγό τους Γεργκ Χάιντερ.
Και αυτό γιατί τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας συμμετείχε σε κυβέρνησή της ένα ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης κόμμα, το Κόμμα των Ελευθέρων, κάτι που αποτελούσε τότε και «καινοτομία» στην Ευρώπη μια και ήταν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το πρώτο κόμμα με τέτοια πολιτική που ανέβαινε σε κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό έφερε την Αυστρία επανειλημμένα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και εντονότατης κριτικής που συνοδεύτηκε τότε από πολύμηνης διάρκειας μέτρα πολιτικής και διπλωματικής απομόνωσης της αυστριακής κυβέρνησης.
Στις 4 Φεβρουαρίου 2000, ο τότε πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ προχωρούσε - «ενάντια στις προσωπικές πεποιθήσεις» του, όπως δήλωνε δημόσια ο ίδιος γνωρίζοντας τις διεθνείς επιπτώσεις - στην ορκωμοσία ενός δεξιού-ακροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ορκωμοσία που συνοδευόταν από πρωτοφανείς σε έκταση και δυναμικότητα επανειλημμένες διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Αυστριακών πολιτών, μπροστά στα κτίρια της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Καγκελαρίας.