Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν βυθίζονται οι μετοχές μετά τους δασμούς του Τραμπ

Μετά το ισχυρό κύμα πωλήσεων των προηγούμενων ημερών, οι αγορές ανακάμπτουν, παρά τις αυξήσεις στους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Τι βλέπουν αναλυτές και επενδυτές.

Γιατί δεν βυθίζονται οι μετοχές μετά τους δασμούς του Τραμπ

Το διεθνές sell off πάτησε φρένο στο trading της Παρασκευής, παρά την –αναμενόμενη- αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ.

Οι αγορές παγκοσμίως σημείωσαν βαριές απώλειες τις προηγούμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση για την κίνηση-έκπληξη από τον Αμερικανό Πρόεδρο, μέσω Twitter, την Κυριακή.

Ωστόσο, σήμερα το κλίμα είναι θετικό, με κέρδη στις ασιατικές και ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά και άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Κι’  αυτό γιατί κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι επενδυτές είναι ακόμη αισιόδοξοι πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα αποφύγουν έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο.

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να ελπίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές θα επιλέξουν την αποκλιμάκωση», τονίζει ο Jim Reid, υπεύθυνος στρατηγικής ερευνών της Deutsche Bank.

Η σημερινή άνοδος θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στο ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση των δασμών. Oπως τονίζει το CNBC, η ανακοίνωση του Τραμπ που έγινε την Κυριακή έδωσε αρκετό χρόνο για να τοποθετηθούν.

Επιπλέον, κάποιοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η αύξηση των δασμών από 10% σε 25% θα πραγματοποιηθεί στην ουσία σε μερικές εβδομάδες, οπότε οι αγορές αναμένουν ότι πριν από την εφαρμογή τους στην πράξη, θα έχει επιτευχθεί συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v