Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορικό «τραύμα» στις διεθνείς μετοχές με εκροές $20,5 δισ.

Στροφή στα ασφαλή καταφύγια και τα ομόλογα κάνουν οι επενδυτές, την τελευταία εβδομάδα, μετά την κίνηση-έκπληξη του Αμερικανού Προέδρου για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα. «Εξαϋλώθηκαν» σχεδόν $2 τρισ. από τις διεθνείς μετοχές.

Εμπορικό «τραύμα» στις διεθνείς μετοχές με εκροές $20,5 δισ.

Οι διεθνείς μετοχές σημείωσαν εκροές ύψους 20,5 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, καθώς το πλήγμα από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας έσπρωξε περισσότερα χρήματα σε ομόλογα, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch (BAML), σε μία τελευταία ένδειξη του πώς οι αυξανόμενες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις έχουν επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το κλίμα που μεταφερόταν τις προηγούμενες ημέρες έδειχνε ότι τα πράγματα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οδεύουν σε επιτυχή συμφωνία, καθώς και ότι βρίσκονται στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων.

Σε μία κίνηση-έκπληξη, ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη Κυριακή προχώρησε μέσω Twitter σε απειλές για αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ. –κίνηση που τελικά εφαρμόστηκε την Παρασκευή. Το γεγονός προκάλεσε εντάσεις στις διεθνείς αγορές και «εξαϋλωσε» σχεδόν $2 τρισ. από τις διεθνείς μετοχές αυτή την εβδομάδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters και σύμφωνα με την τράπεζα, οι εκροές την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου ήταν οι τρίτες μεγαλύτερες μέχρι στιγμής φέτος. 

Οι αμερικανικές μετοχές είχαν εκροές ύψους $14 δισ. –τις μεγαλύτερες από τις 30 Ιανουαρίου, σημειώνει η BAML.

Οι επενδυτές, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια λόγω της εμπορικής διαμάχης, ρίχνουν χρήματα στα ομόλογα, τα οποία είδαν εισροές $7,3 δισ. – σημειώνοντας όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα εισροών.

«Ο εμπορικός πόλεμος, με δασμούς στο σινοαμερικανικό εμπόριο, θα σπρώξει την παγκόσμια οικονομία προς την ύφεση», προειδοποιεί η Bank of America Merill Lynch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v