Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» η ιδιωτικοποίηση των γαλλικών αεροδρομίων

Ομάδα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κέρδισε το δικαίωμα να προχωρήσει σε μία σπάνια διαδικασία δημοψηφίσματος για να μπλοκάρει την πώληση μεριδίου 50,6% της κρατικής εταιρείας διαχείρισης των αεροδρομίων. Οι επόμενες κινήσεις.

Στον «πάγο» η ιδιωτικοποίηση των γαλλικών αεροδρομίων

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων ADP έκλεισαν σχεδόν 6% χαμηλότερα χθες, αφότου το Συνταγματικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδια για δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να καθυστερήσει ή να εμποδίσει τα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση μετοχών της εταιρείας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει τμήμα του πλειοψηφικού μεριδίου του κράτους στην  ADP -εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων του Παρισιού Charles de Gaulle και Orly-, αλλά αντιμετωπίζει ευρεία αντίθεση κατά του σχεδίου της, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την απώλεια ροής εισοδήματος και την απώλεια επιρροής στον τομέα μεταφορών.

Ομάδα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης κέρδισε την Πέμπτη το δικαίωμα να προχωρήσει σε μία σπάνια διαδικασία δημοψηφίσματος για να μπλοκάρει την πώληση του μεριδίου 50,6%, το οποίο έχει αξία περίπου 9 δισ. ευρώ ($10,10 δισ.).

«Το προτεινόμενο δημοψήφισμα… είναι σε ευθυγράμμιση με το Σύνταγμα», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου της ΕΕ στη Ρουμανία, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. «Το Συμβούλιο μίλησε, τα πράγματα τώρα πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους», υπογράμμισε.

Η πρόταση για δημοψήφισμα όσον αφορά την ADP είναι η πρώτη προσπάθεια για χρήση της διαδικασίας που προβλέπεται μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2008, η οποία επιτρέπει τα δημοψηφίσματα υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Οι διοργανωτές του πρέπει να κερδίσουν τη στήριξη από το ένα πέμπτο των μελών του γαλλικού κοινοβουλίου, να πάρουν το πράσινο φως από το Συνταγματικό Συμβούλιο και μετά τις υπογραφές 4,7 εκατ. ψηφοφόρων -το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος- μέσω διαδικτύου και μέσα σε εννέα μήνες.

Οι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι θα είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να πάρουν τόσες υπογραφές για να μπλοκάρουν την πώληση. Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση ενός ταμείου για την καινοτομία ύψους 10 δισ. ευρώ, καθώς και για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v