Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμάχη για τη ντομάτα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό

Οι μεξικανικές εξαγωγές ντομάτας έχουν 17,5% φόρο από σήμερα –ένα μέτρο που αναμένεται να κοστίσει $350 εκατ. τη χρονιά στους παραγωγούς του Μεξικού. Το παρασκήνιο

Διαμάχη για τη ντομάτα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό δεν έχουν καταφέρει να κλείσουν συμφωνία, όσον αφορά την εμπορική διαμάχη τους για τις ντομάτες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι μεξικανικές εξαγωγές ντομάτας έχουν 17,5% φόρο από σήμερα Τρίτη –ένα μέτρο που αναμένεται να κοστίσει $350 εκατ. τη χρονιά, σύμφωνα με Μεξικανό αξιωματούχο.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών έρχεται εν μέσω φόβων καθυστέρησης της επικύρωσης της ανανεωμένης εκδοχής της NAFTA, της Συμφωνίας Ελεύθερους Εμπορίου Βορείου Αμερικής, ανάμεσα σε Μεξικό, ΗΠΑ και Καναδά.

Τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες – υπό πίεση από την ισχυρή βιομηχανία της ντομάτας στη Φλόριντα και τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς της συγκεκριμένης Πολιτείας – ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά έρευνα αντιντάμπινγκ στις 7 Μαΐου.

Η έρευνα στη βιομηχανία ντομάτας του Μεξικού -ένα τομέα που αγγίζει τα $2δισ. - είχε μπει στον «πάγο» από το 1996, μετά από μία σειρά αποκαλούμενων συμφωνιών αναστολής. Το Μεξικό προσπαθούσε να διαπραγματευτεί ακόμη μία συμφωνία πριν τη λήξη της διορίας, αλλά η Luz María de la Mora, υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου είπε στους Financial Times ότι η συμφωνία για νέα τιμή αναφοράς έχει μπλοκάρει.

Παρά τους δασμούς, το Μεξικό δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν, ενώ η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v