Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα συνεχίζει τις προετοιμασίες της για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι προετοιμαζόμαστε για το ταξίδι στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Είχαν προηγηθεί πληροφορίες της WSJ για ακύρωση των διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα συνεχίζει τις προετοιμασίες της για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Η Κίνα σκέφτεται να καθυστερήσει το ταξίδι των κορυφαίων εμπορικών αντιπροσώπων της στην Ουάσιγκτον, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αυτή την εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στο 25% από 10% σε κινεζικά προϊόντα.

Όπως μεταδίδει ωστόσο το Bloomberg, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία συνεχίζει τις προετοιμασίες της για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις εμπορικές συνομιλίες. Δεν απάντησε πάντως για την ημερομηνία ή αν της ομάδας θα ηγείται ο αντιπρόεδρος της χώρας Λιου Χι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ομάδα της Κίνας προετοιμάζεται για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις εμπορικές συνομιλίες», είπε ο Geng Shuang.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal παρουσίαζε την κυβέρνηση της Κίνας να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως η απειλή του Τραμπ μέσω Twitter να επιβάλει νέες κυρώσεις προκάλεσε κατάπληξη σε αξιωματούχους στο Πεκίνο. 

Ο Λιου επρόκειτο να φτάσει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, με αντιπροσωπεία περίπου 100 ατόμων, για τη διαμόρφωση πιθανότατα του τελικού γύρου των διαπραγματεύσεων.

Αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για νέους δασμούς στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κλιμακώσει τις πιέσεις στην Κίνα, με την οποία βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή θέτει εν αμφιβόλω την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη, αξίας 200 δισ. δολαρίων», υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

«Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισ. δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v