ΕΚΤ: Στα 240,7 δισ. ευρώ η συναλλαγματική θέση

Στα 240,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των 15 χωρών μελών της Ε.Ε. την εβδομάδα που τελείωσε στις 18 Οκτωβρίου. Εξάλλου, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 32,3 δισ. ευρώ.

ΕΚΤ: Στα 240,7 δισ. ευρώ η συναλλαγματική θέση
Στα 240,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος την εβδομάδα που τελείωσε στις 18 Οκτωβρίου, παραμένοντας περίπου αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τον όρο ”Ευρωσύστημα” γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) των 15 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τα οποία κατέχει το Ευρωσύστημα, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 32,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκε κατά 3,9 δισ. ευρώ σε 184,1 δισ. ευρώ.

Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία μειώθηκαν κατά 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 330,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στα 39,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 3,5 δισ. ευρώ σε 128,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v