Με βραχυπρόθεσμο δανεισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων ενισχύει τα συναλλαγματικά αποθέματά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας τους φόβους αναλυτών και επενδυτών ότι η χώρα υπερεκτιμά την ικανότητά της να αμυνθεί σε μία νέα κρίση της τουρκικής λίρας.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times και σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καθαρά ξένα αποθεματικά που είχε η κεντρική τράπεζα στις αρχές Απριλίου ήταν 28,1 δισ. δολάρια, ένα ποσό που οι επενδυτές πίστευαν ήδη ότι είναι ανεπαρκές, λόγω της έντονης ανάγκης της Τουρκίας για δολάρια, ώστε να καλύψει το χρέος και το εξωτερικό εμπόριο.
Οι υπολογισμοί ωστόσο των FT δείχνουν ότι αυτό το μέγεθος ενισχύθηκε από την ασυνήθιστη αύξηση της χρήσης βραχυπρόθεσμων δανείων ή swap, από τις 25 Μαρτίου. Εξαιρουμένων αυτών των swaps, το σύνολο είναι λιγότερο από $16 δισ.
Σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις των Financial Times, η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε για πρώτη φορά δημοσίως ότι η χρήση των swap «ίσως έχει επίπτωση στα μεγέθη των αποθεμάτων», αλλά σημείωσε ότι η μέθοδός της για υπολογισμό τους «είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή πρακτική».
Πρώην αξιωματούχος στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που δεν ήθελε να κατονομασθεί, είπε ότι είχαν δανειστεί και δεν είχαν κερδίσει τα επιπλέον δολάρια. «Δεν πρόκειται για μια ορθόδοξη προσέγγιση όσον αφορά τη δημιουργία αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών».
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στα τέλη του περασμένου μήνα, λόγω ανησυχιών για την απότομη πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Τελικά, τα αποθέματα της τράπεζας άρχισαν να ενισχύονται ξανά. Ωστόσο, η ανάλυση των FT εγείρει ερωτήματα γι’ αυτή την ανάκαμψη.
Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της κεντρικής τράπεζας έφτασε τα 13 δισ. δολάρια μέχρι τις 8 Απριλίου, καταγράφοντας απότομη άνοδο από το διάστημα 1ης Ιανουαρίου μέχρι 25 Μαρτίου, όταν ο δανεισμός δεν ξεπέρασε ποτέ τα $500 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, που είναι διαθέσιμα μέσω της υπηρεσίας του Bloomberg.
Πρόκειται για δανεισμό των χρημάτων από τις τράπεζες της Τουρκίας, καθώς ιδιώτες και εταιρείες κατέφυγαν στο δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο.