Η ΕΚΤ εξετάζει να προσφέρει το νέο TLTRO με αρνητικό επιτόκιο

Με αρνητικό επιτόκιο εξετάζει να προσφέρει η ΕΚΤ το νέο TLTRO στις τράπεζες που επιτυγχάνουν τους στόχους για τη χορήγηση δανείων, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Δεν προχωράει η ρύθμιση για το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

Η ΕΚΤ εξετάζει να προσφέρει το νέο TLTRO με αρνητικό επιτόκιο

Oι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλίνουν υπέρ της επιβράβευσης των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να εξαιρέσουν κάποια πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. 

Όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει μηδενικό ή ακόμα και αρνητικό επιτόκιο στις τράπεζες που διοχετεύουν στην οικονομία το ρευστό που δανείζονται από το τρίτο πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ. 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει κατά πόσον χρειάζεται να μετριαστεί ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων στην κερδοφορία της ΕΚΤ, μια έμμεση αναφορά σε ρυθμίσεις οι οποίες θα εξαιρούσαν κάποια πλεονάζοντα διαθέσιμα από το αρνητικό επιτόκιο.

Αλλά σύμφωνα με πηγές του Reuters, η πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας πως τα όποια οφέλη για τις τράπεζες θα ήταν περιορισμένα και θα αντισταθμίζονταν από τα ρίσκα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v