Αθώος ο CEO της HSBC Τουρκίας για προσβολή κατά του Ερντογάν

Στο επίκεντρο, retweet του διευθύνοντος συμβούλου, με βίντεο που εμφανίζει τον Χίτλερ να συζητάει θυμωμένος με στρατιωτικούς αξιωματικούς. Το απόσπασμα έχει τουρκικούς υπότιτλους, για να το κάνει να φαίνεται σαν να είναι ο Ερντογάν.

Αθώος ο CEO της HSBC Τουρκίας για προσβολή κατά του Ερντογάν

Αθώο έκρινε δικαστήριο στην Τουρκία τον επικεφαλής της HSBC στη χώρα, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες προσβολής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω ενός retweet που έγινε πριν από έξι χρόνια.

Ο Selim Kervanci, CEO του τουρκικού τμήματος της διεθνούς τράπεζας, είχε κάνει retweet βίντεο κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η έρευνα είχε επικεντρωθεί στον ισχυρισμό ότι έκανε retweet ενός βίντεο που αφορούσε τον Χίτλερ και το οποίο πήρε από την ταινία «Downfall» και το ανήρτησε στο Twitter.

Στο απόσπασμα εμφανίζεται ο Χίτλερ να συζητάει θυμωμένος με στρατιωτικούς αξιωματικούς ενώ έχει τουρκικούς υπότιτλους για να το κάνει να φαίνεται σαν να είναι ο Ερντογάν που συζητάει πώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις εναντίον του.

Η προσβολή κατά του προέδρου είναι ποινικό αδίκημα στην Τουρκία και μπορεί να επιφέρει φυλάκιση μέχρι τεσσάρων ετών.

Πολλές από τις διώξεις προέρχονται από αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα, που συχνά καταγγέλλονται από το κοινό -μία πρακτική που έχει ενθαρρυνθεί από την τουρκική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ο Kervanci τόνισε ότι δεν είχε παρακολουθήσει το επίμαχο βίντεο πριν το κάνει retweet και ότι πρέπει να το έκανε με σκοπό να το δει αργότερα. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σκόπιμη απόπειρα προσβολής του προέδρου.

«Εργάζομαι σε διεθνή τράπεζα. Μία άδικη απόφαση θα έβλαπτε την καριέρα μου και το προφίλ της χώρας μου», σημείωσε ο CEO. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v