Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου πήρε το Brexit

Σε συμβιβασμό κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής. Πίστωση χρόνου έλαβε η Μεγάλη Βρετανία, για να αποφασίσει πώς θα αρθεί το αδιέξοδο. Ανοικτές όλες οι επιλογές, δηλώνει ο Τουσκ.

Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου πήρε το Brexit

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
«Η ΕΕ των 27 και το ΗΒ συμφώνησαν σε μια ευέλικτη παράταση [της διαδικασίας] έως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», εξήγησε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο. «Σας παρακαλώ να μη σπαταλήσετε αυτό τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε, έπειτα από τη διαπραγμάτευση των 27 και του ΗΒ, που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητούμενων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του Brexit.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, στις 10 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε περαιτέρω παράταση, ώστε να επιτραπεί η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης από τα δύο μέρη. Μια τέτοια παράταση θα πρέπει να διαρκέσει όσο χρειαστεί και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου του 2019. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε επίσης πως, υπό το Άρθρο 50, η Συμφωνία Αποχώρησης μπορεί να τεθεί σε ισχύ νωρίτερα, αν τα μέρη ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες διαδικασίες επικύρωσης πριν από την 31η Οκτωβρίου. Συνεπώς, η αποχώρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του μήνα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικύρωσης ή την 1η Νοεμβρίου 2019, όποιο έρθει πρώτα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως αυτή η περαιτέρω παράταση δεν μπορεί να επιτραπεί να υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία της Ένωσης και των θεσμών της. Επιπλέον, θα έχει τη συνέπεια πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κράτος-μέλος μέχρι τη νέα ημερομηνία αποχώρησης, με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 50, και πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την ειδοποίησή του οποιαδήποτε στιγμή. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος-μέλος στις 23-26 Μαΐου 2019 και δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, θα είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει ευρωεκλογές, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε περίπτωση που οι εκλογές αυτές δεν πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τότε η παράταση θα παύσει στις 31 Μαΐου 2019. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώνει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργήσει σύμφωνα με το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας, και αναμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση και τις υποχρεώσεις της Συνθήκης με τρόπο που αντανακλά την κατάστασή του ως κράτους-μέλους προς αποχώρηση. Προς τον σκοπό αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διευκολύνει την επίτευξη των εργασιών της Ένωσης και θα αποφύγει οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης, ιδιαίτερα όταν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ένωσης.

 Η συμφωνία προβλέπει ότι θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο.

Μέι: Μπορεί να φύγουμε σύντομα, χωρίς συμμετοχή στις ευρωεκλογές 

Παρά τη συμφωνία που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής για την αναβολή του Brexit, το ΗΒ μπορεί ακόμη να αποφύγει τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Η Μέι υπογράμμισε ότι οι 27 συμφώνησαν στο «αίτημα-κλειδί» που πρόβαλε, δηλαδή το Λονδίνο να μπορεί να τερματίσει την παράταση της διαδικασίας πρόωρα.

«Αυτό σημαίνει ότι εάν είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέρος στις ευρωεκλογές και θα αποχωρήσουμε επίσημα από την ΕΕ το Σάββατο 1η Ιουνίου», είπε η Μέι σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η Μέι αναγνώρισε την «τεράστια απογοήτευση» πολλών, διότι το ΗΒ αναγκάστηκε να ζητήσει νέα παράταση και πρόσθεσε ότι «λυπάται ειλικρινά», διότι δεν κατάφερε να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο.

«Οι επιλογές που έχουμε τώρα ενώπιόν μας είναι άκαμπτες και το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές. Πρέπει λοιπόν τώρα να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, για να καταλήξουμε σε συναίνεση για μια συμφωνία που θα είναι προς το εθνικό μας συμφέρον», επέμεινε η Μέι.

Η Μέι κατέληξε λέγοντας πως δεν έχει σκοπό να προσποιηθεί ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες «θα είναι εύκολο, ή θα υπάρξει κάποιος απλός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο» του ΗΒ όσον αφορά το Brexit.

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού λόγω κυρίως της σκληρής γραμμής που τήρησε ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος ζητούσε μικρότερη παράταση και σκληρούς όρους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το ΗΒ δεν θα σαμποτάρει την ΕΕ κατά τη διαδικασία εξόδου.

«Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης [της διαδικασίας του Brexit]. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το ΗΒ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι προς το κοινό καλό», πρόσθεσε ο Μακρόν, λίγο πριν αποχωρήσει από τον χώρο όπου διεξήχθη η έκτακτη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία που κλείστηκε, κρίνοντας πως πρόκειται για τον «καλύτερο δυνατό συμβιβασμό» που επιτρέπει την προάσπιση «της ενότητας των 27».

Η νέα προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου «μας προστατεύει» αφού είναι «μια ημερομηνία-κλειδί, πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή», διευκρίνισε.

Η περαιτέρω παράταση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της νέας προθεσμίας που συμφωνήθηκε, της 31ης Οκτωβρίου 2019, μοιάζει τελείως απίθανη, επισήμανε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Αναμένω πως αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση», δήλωσε. «Την 31η Οκτωβρίου, οι Βρετανοί είτε θα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, είτε θα έχουν αποφασίσει να ακυρώσουν το Brexit, ή να αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία. Πάντως, έχουμε έξι επιπλέον μήνες για να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v