Brexit: Αίτημα από Βρετανία για παράταση ως τις 30 Ιουνίου

Προετοιμασία για συμμετοχή στις ευρωεκλογές ξεκινάει η Βρετανία. Δωδεκάμηνη «ευέλικτη» παράταση της ημερομηνίας, φέρεται να προτείνει ο Ντόναλντ Τουσκ. Τον λόγο έχει η Σύνοδος των 27, τονίζει η Κομισιόν.

Brexit: Αίτημα από Βρετανία για παράταση ως τις 30 Ιουνίου

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τερέζα Μέι προτείνει στον Ντόναλντ Τουσκ καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, έτσι ώστε να επιτραπεί στο διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο να καταλήξει στη συμφωνία αποχώρησης.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει ότι η περίοδος πρέπει να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2019», γράφει η Μέι.

Εάν τα κόμματα καταφέρουν να εγκρίνουν μία συμφωνία αποχώρησης πριν από αυτή την ημερομηνία, η περίοδος παράτασης θα πρέπει να τερματιστεί νωρίτερα, σημειώνεται.

Στην επιστολή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει προετοιμασίες για να διεξαγάγει ευρωεκλογές.

«Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για επικύρωση, που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τις 23 Μαΐου 2019 και να ακυρώσει για τον λόγο αυτό τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει να κάνει υπεύθυνες προετοιμασίες για να διεξαγάγει τις εκλογές, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό».

«Μάχες» και διχασμός για το δεύτερο δημοψήφισμα

Η Τερέζα Μέι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών δίνουν «μάχη» στα κόμματά τους, όσον αφορά το ενδεχόμενο ακόμη ενός δημοψηφίσματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει δράση για τους δύο ηγέτες θα συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες την Παρασκευή, μετά από τέσσερις ώρες συνομιλιών την Πέμπτη.

Και ενώ το υπουργικό της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι διχασμένο για το αν πρέπει να παραμείνει ανοιχτή στην πιθανότητα να ψηφίσει ο κόσμος για τη Συμφωνία Αποχώρησης, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται πιέσεις από το κόμμα του να σταματήσει να υποστηρίζει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Με τις επιλογές σιγά σιγά να μειώνονται, η Μέι αναζητά απελπισμένα να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο για να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ και να μη χρειαστεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Χωρίς να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσει τους συμμάχους της να υποστηρίξουν τη Συμφωνία της -η Βουλή την έχει απορρίψει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις-, έχει στραφεί στον Κόρμπιν για βοήθεια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Τουσκ προτείνει να δοθεί «ευέλικτη» παράταση ενός έτους, με την επιλογή αποχώρησης νωρίτερα, εάν εγκριθεί μία συμφωνία.

Σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο της ΕΕ, ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με τη διάρκεια της καθυστέρησης που πρέπει να δοθεί.

Κομισιόν: Η όποια καθυστέρηση πρέπει να τεθεί στους 27

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο την Παρασκευή για τη δυνητική περαιτέρω καθυστέρηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, «η μοναδική επιλογή είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 6 πμ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ για το Brexit, που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Απριλίου.

«Είναι υποθετική ερώτηση, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει παράταση, η οποία πρέπει να τεθεί στους ηγέτες μας», σημείωσε ο Σχοινάς, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα για την οποιαδήποτε παράταση του Brexit.

Γαλλία: Αστοχες οι συζητήσεις για νέα παράταση

Η Γαλλία θεωρεί πρόωρες τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία μίας ακόμη παράτασης της περιόδου των διαπραγματεύσεων για το Brexit, δήλωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική διπλωματική πηγή επέκρινε ως "άστοχα" τα σχόλια ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για μια "ευέλικτη παράταση" έως ένα έτος της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

"Είναι πρόωρο να μιλάμε για μια παράταση παρά το γεγονός ότι οι 27 έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση: την ανάγκη για ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο που να αιτιολογεί αυτό το αίτημα. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα", δήλωσε η πηγή στο Reuters.

"Φήμες που αφορούν την παράταση αυτή αποτελούν μια άστοχη δοκιμασία, οι διαφορετικές επιλογές θα συζητηθούν στις 10 Απριλίου και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί", πρόσθεσε.

"Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη", τόνισε η ίδια πηγή.

Ολλανδία: Η επιστολή Μέι δεν είναι αρκετή για νέα παράταση

Το αίτημα της Βρετανίας για αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να αποσαφηνιστεί πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mαρκ Ρούτε την Παρασκευή.

«Η επιστολή της Τερέζα Μέι εγείρει πολλά ερωτήματα, που πρέπει να συζητηθούν», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους.

«Ελπίζουμε σε περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο πριν την ερχόμενη Τετάρτη», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v