Η Saudi Aramco είναι η εταιρεία με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως

Το 2018 τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 111,1 δισ. δολάρια και τα EBITDA στα $224 δισ. Η εταιρεία παράγει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, αλλά δεν κερδίζει τόσα πολλά χρήματα ανά βαρέλι όπως άλλες, λόγω της πολύ βαριάς φορολογίας.

Η Saudi Aramco είναι η εταιρεία με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως

H Saudi Aramco είναι η επιχείρηση με τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως. Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη ματιά στην οικονομική επίδοση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, μπορεί να έχει κέρδη όπως καμία άλλη στον πλανήτη: Την περσινή χρονιά, τα καθαρά κέρδη ήταν 111,1 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας εύκολα και την Apple και την Exxon Mobil.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Aramco, που παράγει περίπου το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν κερδίζει τόσα πολλά μετρητά ανά βαρέλι όπως άλλες ηγετικές πετρελαϊκές εταιρείες, λόγω της πολύ βαριάς φορολογίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, έβγαλε περίπου 26 δολάρια ανά βαρέλι το 2018 σε σύγκριση με τα 38 δολάρια που βγάζει η Royal Dutch Shell και τα $31 ανά βαρέλι της γαλλικής Total.

Το 2018 η Saudi Aramco είχε $224 δισ. ΕΒΙΤDA.

Η πώληση ομολόγου έχει αναγκάσει την Aramco να αποκαλύψει μυστικά που κρατούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Και η Fitch και η Moody’s τοποθέτησαν την Aramco στη πέμπτη πιο υψηλή επενδυτική βαθμίδα, όπως και τα ομόλογα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά χαμηλότερα από άλλες κορυφαίες εταιρείες όπως οι Exxon, Shell και Chevron.

Η εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογο για να πληρώσει την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στον εγχώριο όμιλο πετροχημικών Sabic, αξίας περίπου 69 δισ. δολαρίων. Το ντιλ αποτελεί το Plan B για συγκέντρωση χρημάτων, καθώς η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco έχει αναβληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v