Στα 9,5 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στους 12

Δεν βλέπουν μεταβολές στα επιτόκια της ΕΚΤ πριν από το 2003 τα έξι κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, ενώ παράλληλα περικόπτουν τις εκτιμήσεις για την εγχώρια οικονομία. Στα 9,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα του ισοζυγίου στους 12 τον Σεπτέμβριο.

Στα 9,5 δισ. ευρώ το πλεόνασμα στους 12
Στα 9,6 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, σε σχέση με τα 5,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Εξάλλου, έξι κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα δεν βλέπουν αλλαγές στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ έως τα τέλη του 2003, αλλά δεν αποκλείουν αύξηση κατά 0,25% μετά την περίοδο αυτή, ενώ περικόπτουν τις εκτιμήσεις τους για την γερμανική οικονομία.

Η υποχώρηση των μετοχών και ο πάντα ορατός κίνδυνος ενός πολέμου με το Ιράκ πλήττουν την εμπιστοσύνη, σχολιάζουν τα γερμανικά ινστιτούτα, και κατά συνέπεια και τα οικονομικά μεγέθη.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η οικονομία της Γερμανίας θα ξεκινήσει την ανάκαμψή της το επόμενο έτος, όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα ινστιτούτα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις λοιπόν των τελευταίων, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό της τάξης του 0,4% αυτό το έτος, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 0,9%. Όσον αφορά στο επόμενο έτος, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,4%, σε σχέση με τους υπολογισμούς για 2,4%.

Ειδικότερα, η αναφορά των οικονομικών ινστιτούτων κάνει λόγο για ”σταδιακή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας μόνο κατά τη διάρκεια του 2003”.

Παράλληλα, τα ινστιτούτα εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανέργων αυτό το έτος θα κυμανθεί περί τα 4,05 εκατ., αναθεωρώντας προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση του Μαΐου. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν μόνο κατά 1,7% αυτό το έτος, εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξάλλου, στην αναφορά σχολιάζεται ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αναμένεται να ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ της Γερμανίας αυτό το έτος, υπερβαίνοντας το όριο του 3%.

Τα έξι γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα είναι το DIW, HWWA, Kieler Institut fuer Weltwirtschaft, RWI, IWH και το Ifo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v